Slovenija
5666 ogledov

Le še danes in jutri imate čas za to

Davki Shutterstock
Tudi letos se je rok za oddajo davčnega obračuna za normirance zamaknil. Pri oddaji davčnega obračuna za normirance je letos treba biti pozoren na več stvari kot običajno.

Fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, morajo letos do konca aprila oddati obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Obračun se oddaja elektronsko prek eDavkov. 

Letos morajo biti pri izpolnjevanju še posebej pozorni vsi tisti, ki so koristili katero od pomoči, ki so bile na voljo v okviru protikoronskih paketov. 

Kdor je prejemal mesečni temeljni dohodek, ga mora upoštevati pri izpolnjevanju obrazca. "V skladu s šestim odstavkom 88. člena  ZZUOOP (in šestim odstavkom 34. člena ZIUZEOP) je mesečni temeljni dohodek oproščen vseh davkov in prispevkov. V skladu s tem je bil s pravilnikom dopolnjen davčni obračun DohDej s točko 2.8, v okviru katere zavezanci izvzamejo iz prihodkov mesečni temeljni dohodek, ki so ga prejeli v skladu z ZZUOOP in ZIUZEOP. Mesečni temeljni dohodek je tako potrebno vključiti v prihodke (zap. št. 1) in izvzeti iz prihodkov v točki 2.8 obračuna DohDej," pojasnjuje finančna uprava. 

Kdor ugotovi, da bo moral zaradi neizpolnjevanja pogojev mesečni temeljni dohodek vrniti, tega prihodka ne vključuje v izkaze za leto 2020, kar pomeni, da tega zneska ne vpisuje niti pod zaporedno točko 1 in ne pod točko 2.8. 

ddd-ddd2 | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Kdor je letni obračun DDPO in DohDej oddal po 31. marcu 2021, se mu rok zua marčevsko akontacijo izteče 10. maja 2021. Prav tako se prestavi rok za poračunsko akontacijo, ki jo je treba plačati, če sta bila obroka za januar in februar 2021 obračunana in plačana v nižjem znesku kot izhaja iz obračuna za leto 2020. Ostalim davčnim zavezancem, ki so omenjena obračuna oddali do 31. marca 2021, se roki plačila akontacij ne prestavljajo.

Med prihodke, torej pod zaporedno točko 1, je treba všteti tudi povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene in varstva otroka. 
Oproščeni prispevki se iz davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ne izvzemajo, saj se oprostitev realizira preko pripoznave prihodkov in odhodkov. Enako velja tudi za ostale prispevke, ki so v skladu z 9. točko 20. člena ZDoh-2 oproščeni plačila dohodnine.

Delno povračilo nekritih fiksnih stroškov, povračilo nadomestila plače v skladu z interventno zakonodajo, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, subvencioniranje prispevkov za socialno varnost za zaposlene, ki delajo, in krizni dodatek se ne izvzemajo iz davčnega obračuna, saj za to ni predvidena oprostitev plačila davkov. 

V petek, 30. aprila, se izteče tudi rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine. 

Kako izpolniti obrazec

V eDavkih v meniju na levi strani izberete Dokumenti in odprete dokument DDD-DDD.

Oddaja davčnega obračuna za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

V oknu, ki se vam odpre, označite za kakšno obdobje oddajate obrazec. V primeru, da obračuna ne oddajate za celo leto, morate to ustrezno označiti. V vrstici vrsta dokumenta označite, da oddajate Original

Davčni obračun za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si


Odpre se vam obrazec, v katerem je označeno, da davčno osnovo ugotavljate na podlagi normiranih stroškov

Oddaja davčnega obračuna za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

V rubriki Sistem vodenja poslovnih knjig obvezno označite Evidence, prednastavljeno je okence Dvostavno knjigovodstvo

Oddaja davčnega obračuna za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Znesek obračunanih prispevkov za socialno varnost je predizpolnjen za tiste zavezance, ki so imeli v obračunskem obdobju ves čas isti status in so oddali vse obrazce o prispevkih. 

V rubriki Podatek o vrsti letnega obračuna označite Redni letni obračun.

Oddaja davčnega obračuna za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

V Izračunu dohodnine od dohodka od dejavnosti (Normirani) vnesete še seštevek vseh lani izdanih računov v okence Prihodki, ugotovljeni po računovodskih predpisih.

Oddaja davčnega obračuna za normirance | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Znesek plačane akontacije je predizpolnjen. Pri tem morajo zavezanci letos upoštevati, da se na podlagi interventne zakonodaje obroka akontacije dohodnine za april in maj 2020 nista plačala. Obroka v davčnih evidencah nista bila obračunana, zato pri zavezancih ni evidentirana knjigovodska bremenitev iz tega naslova. 

V primeru, da boste morali dohodnino doplačati, se bo v okencu 26 izpisal znesek, ki ga morate poravnati. Če boste dohodnino dobili vrnjeno, pa bo znesek vpisan v okencu 27. 

Znesek akontacije, ki jo boste morali plačevati v letošnjem letu, bo izpisan v okencu 30, če jo boste morali poravnati mesečno. Če boste akontacijo plačevali vsake tri mesece, pa bo znesek naveden v okencu 31. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.