Slovenija
10 ogledov

Le še izjemoma denar brez vračila

Metod Dragonja Saša Despot
Subvencije. Veliko tveganje za korupcijo.

"Moja politika bo, da se nepovratna sredstva dajejo le izjemoma, na primer za promocijo turizma, spodbujanje zagonskih podjetij in razvoj inovacij, sicer pa naj bodo sredstva povratna. Pri nepovratnih sredstvih je tudi največje korupcijsko tveganje," je na novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade napovedal minister za gospodarstvo Metod Dragonja, ki je ministrstvo sicer prevzel pred manj kot mesecem.

Odpuščanje ni prioriteta

Na vprašanje, kdaj bo za 30 odstotkov zmanjšal število zaposlenih na ministrstvu, kot je napovedal, je odvrnil, da to "ni prioritetni projekt, bolj sistematično se ga bomo lotili v poletnih mesecih, pripravljen pa naj bi bil do konca leta". V zvezi s pol milijarde evrov težkim skladom podrejenega kapitala, ki ga je prav tako napovedal in s katerim naj bi pomagali prezadolženim podjetjem, pa na ministrstvu iščejo načine, da se njegovo delovanje ne bi štelo kot državna pomoč, ter mednarodne finančne ustanove, ki bi vanj vložile denar.

Kot edino konkretno spremembo je Dragonja napovedal, da bodo najbrž znova ustanovili Slovensko turistično organizacijo, ki je bila pred manj kot letom in pol priključena agenciji Spirit.

Vse bo zdaj zdaj

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel pa je priznal, da še niso izbrali mednarodnega recenzenta, ki bo preveril, ali se da ceno drugega tira res znižati za polovico, čeprav so ga "nemudoma" začeli iskati že sredi oktobra. Takrat so obljubljali, da bo v začetku letošnjega leta za drugi tir izdano gradbeno dovoljenje. Nov terminski načrt lahko pričakujemo "v teh dneh", v nekaj tednih pa še nov nacionalni stanovanjski program.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.