Slovenija
49 ogledov

Le še na osnovne preglede

preiskava Shutterstock
Zdravljenje v tujini. Za MR- in CT-preiskavo potrebna predhodna odobritev.

Preiskave. Magnetno resonanco (MR) ali preiskavo s CT-slikanjem je v državah Evropske unije na račun zdravstvenega zavarovanja mogoče opraviti le še v primerih, ko je pri nas prekoračena dopustna čakalna doba ali pa je presežen razumni čas, v katerem bi moral bolnik po mnenju strokovnjaka to preiskavo opraviti.

Ministrstvo za zdravje je namreč sredi februarja omejilo možnost povračila sredstev za te preiskave v tujini, zanje pa je odslej potrebna predhodna odobritev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Čakalne dobe dopustne

Glede na trenutne podatke o nacionalnih čakalnih dobah za CT glave in vratu ni tistih, ki čakajo dlje od dopustne meje niti za stopnjo hitro (tri mesece) niti za stopnjo redno (šest mesecev). Na preiskavo je pri nekaterih izvajalcih treba čakati le nekaj dni. Daljše čakalne dobe so za MR, predvsem za stopnjo nujnosti hitro, vendar je v Sloveniji še vedno mogoče najti izvajalca, ki preiskavo opravi v treh mesecih ali prej. Pri stopnji redno je čakalna doba od dva do šest mesecev.

Brez specializirane opreme

Glede na evropsko direktivo o čezmejnem zdravljenju, ki je bila uveljavljena v začetku novembra, lahko povračilo stroškov od ZZZS zavarovanci zahtevajo le še za tiste specialistične ambulantne storitve, ki ne vključujejo uporabe visoko specializirane ter drage medicinske infrastrukture in opreme. Izvajalca, ki je lahko tudi zasebnik, za te storitve zavarovanec poišče sam. Za pregled na račun zdravstvenega zavarovanja v tujini je potrebna napotnica, ZZZS pa stroške povrne naknadno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.