Slovenija
17 ogledov

Le še Sočutje, nato slovo

Tibetanski duhovni vodja dalajlama zaključuje tridnevni obisk v Sloveniji. (Foto Žurnal24 main
Dalajlama ima na programu le še srečanje z ministrom Boštjanom Žekšem ter sprejem pred Univerzo v Mariboru, ki mu bo sledilo predavanje za vabljene goste z naslovom Sočutje – umetnost sreče.

Nobelov nagrajenec za mir, 14. dalajlama Tenzin Gjatso, je obisk v Sloveniji začel v ponedeljek zvečer, v torek pa je v mariborskem mestnem parku zasadil drevo miru ter nagovoril dijake in ostale zbrane pred Prvo gimnazijo. 

Glavni namen njegovega ponovnega prihoda v Slovenijo, ki jo je obiskal že leta 2002, je bilo torkovo predavanje v razprodani Dvorani Tabor, na katerem je poudaril, da je pot do miru v svetu promocija duhovnih vrednot in sekularne etike.

Državni vrh stisnil rep med noge
V povezavi z njegovim obiskom so številne kritike letele na državni vrh, ki se za razliko od dalajlamovega prvega obiska pred osmimi leti v Ljubljani ni odzval vabilu na srečanje z njim. Od politikov so se tokrat z njim rokovali le mariborski župan Franc Kangler, evropski poslanec Ivo Vajgl in opozicijska voditelja Janez Janša (SDS) in Radovan Žerjav (SLS), danes pa naj bi se z njim v hotelu Habakuk sestal le še minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš.

Dalajlama je na obisk v Slovenijo pripotoval iz indijske Dharamsale, kjer že 50 let živi v izgnanstvu zaradi kitajske zasedbe Tibeta. Pred tem je letos predaval le še v ZDA in Indiji, po Mariboru pa se bo ustavil le še v švicarskem Zürichu. Maja ima na programu ponoven obisk v ZDA in junija na Japonskem, drugače pa naj bi se zadrževal predvsem v Indiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.