Slovenija
29 ogledov

Le trije z dostopom do posnetkov vladnih sej

Pahor in Žbogar na seji vlade. Youtube
Le tri osebe so imele dostop do programa, s katerega so lahko ukradli posnetke vlade. Računalnik, s katerega naj bi bilo mogoče razbrati, za koga gre, je še pri policiji.

Dostop do programa Spectiva, s katerim naj bi ukradli posnetke vladnih sej, so imele po besedah generalne sekretarke vlade Helene Kamnar tri osebe. Za to nima neposrednih dokazov, nima pa tudi podatkov o tem, za koga natančno gre, saj je oboje moč ugotoviti z računalnikom, ki je še pri policistih, je dejala. S pomočjo računalnika je mogoče ugotoviti tudi, v katerem obdobju je imela posamezna oseba omogočen dostop, dodaja.

Po poročanju Dela so te tri osebe Janez Janša, Božo Predalič in Milan M. Cvikl. Ali sta imela nekdanji premier in njegov generalni sekretar dostop tudi po sestopu z oblasti, bo pokazala policijska preiskava. Pristojni v vladnih službah so Kamnarjevi sicer zatrdili, da Janša in Predalič dostopa do sistema Spectiva po končanem mandatu nista več imela.

Do julija 2009 je obstajala zelo verjetna možnost odtujitve posnetkov, ki so bili kasneje s programom Spectiva objavljeni na spletnem portalu YouTube, poroča časnik. Le redki naj bi imeli dostop do tega programa; dva človeka iz vrha prejšnje vlade, ki sta imela dostop, sta bila že identificirana. Generalni sekretar vlade Janeza Janše Božo Predalič je sicer za STA zatrdil, da nima informacij o tem, kdo bi lahko imel dostop do programa.

Počakali bodo na policijo

Na četrtkovi seji je vlada obravnavala poročilo, iz katerega izhaja, da ne morejo natančno ugotoviti, kdo je odtujil in objavil posnetke, zato bodo počakali na izsledke pristojnih organov pregona. V poročilu generalni sekretariat vlade ugotavlja, "da je možnih več odjemnih mest in različnih načinov prenosa posnetkov izven generalnega sekretariata vlade, vendar je iz kakovosti objavljenih posnetkov in nekaterih drugih značilnosti posnetkov mogoče z veliko verjetnostjo trditi, da so bili posnetki sej vlade odtujeni po tem, ko so bili primerno obdelani v snemalnici".

Komentarjev 13
  • tralala 13:05 28.januar 2012.

    kdo pa misliš, da je imel interes imeti paralelno oblast oz. zrušitev obstoječe vlade?ssLahko si tudi nizkointeligenčni volilec SDS, da to sešteješ skupej - je pa res, da v večini primerov ne gre...

  • tralala 13:01 28.januar 2012.

    Ti primerjaš borca za svobodo in borca za ENAKOST LJUDI Z Gologlavim fašistom/prekupčevalcem/plagiatorjem/hujskačem/demagogom/povzpetnikom, ki se mu gre samo za oblast? Hehehe, bumbar, še en dokaz, kako nisi dorasel situaciji.

  • tralala 12:58 28.januar 2012.

    administrator me nima za kaj brisati, ker ni definirano, koga mislim. Je pa zanimivo, da takoj veš, koga imam v mislih, a?ssZa poniglave ovce, kot si sam, pa je itaq značilno, da ne vidijo, ne slišijo in....NE MISLIJO. In ti ...prikaži veči meni praviš omejen?