Slovenija
83 ogledov

Le vohajo, kaj je v jami

Včeraj so si gramozno jamo v lasti mariborske občine ogledali tudi policisti, ga Žurnal24 main
Dogoše. V gramozni jami beton, gume in železo. Gokop trdi, da jo oni zapolnjujejo z zemljo.

"Tja se nič ne odlaga, jamo zapiramo v skladu z rudarskim projektom," pojasnjuje Renato Hlade, direktor podjetja Gokop, gradbenega, gostinskega in trgovskega podjetja, ki ima zbirno-predelovalni center v gramoznici v Dogošah ob odlagališču odpadkov, ki ga upravlja Snaga.

Površina in cene
Najemnine
. Površina gramoznice je 18,6 hektarja. Površina območja odlagališča nenevarnih odpadkov v Dogošah, ki ga upravlja Snaga, je 6,32 hektarja. Gokop za 1,3 hektarja zemljišča, kjer stojijo objekti v lasti najemnika, plačuje najemnino v višini dobrih štiri tisoč evrov na mesec, Snaga pa za 4,6 hektarja zemljišča najemnino v višini 6.900 evrov na mesec.

Kaj pa katran?
Tovornjaki z oznako podjetja Gokop vozijo material v gramozno jamo, ki jo upravlja Gokop. "Tja vozimo zemljo, če je ta taka, kot mora biti. Jamo zapolnjujemo s humusom, zemljo in jalovinami ter jo moramo zazeleniti," našteva Hlade. A v jami je marsikaj, od betona do avtomobilskih gum in železa. Na namigovanja, da naj bi tam našli katran, pa Hlade pojasnjuje: "Ja, zato je bila tam policija in vse druge službe. Tam so našli zlate prstane in dva soda radioaktivnih odpadkov." Inšpektor za okolje in prostor, ki je včeraj obiskal jamo, v kateri so našli smrdečo črno snov, je najprej rekel, da je asfalt. Ko ga je gasilec opozoril, da nima vonja po asfaltu, je dodal: "Ja, res je to neka čudna zadeva."

Brez najemnine
Podjetje Gokop za upravljanje gramozne jame mariborski občini, ki je lastnica zemljišč, najemnine ne plačuje. "Najemnik ima v uporabi del zemljišč za potrebe sanacije gramoznice v skladu z rudarskim načrtom in ga ne sme več uporabljati za gospodarski namen izkopa gramoza, zato zanj ne plačuje najemnine," za Žurnal24 pojasnjujejo na mariborski občini. Na ministrstvo za gospodarstvo smo poslali tudi vprašanja, kakšen je rudarski načrt zapolnjevanja gramozne jame, odgovore pa pričakujemo danes.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.