Slovenija
35 ogledov

Le za Slovenijo pričakujejo recesijo

trgovina supermarket Shutterstock
Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) v najnovejšem poročilu o gospodarskih obetih v regiji Sloveniji za letos napoveduje dvoodstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP).

Novembra je EBRD pričakovala 2,5-odstotno krčenje slovenskega gospodarstva. Slovenija je med državami, ki jih pokriva EBRD, sicer edina s pričakovano recesijo.

Bančni sektor še naprej duši


V EBRD pojasnjujejo, da so rezultati obremenitvenih testov in pregleda aktive slovenskih bank, ki so bili objavljeni decembra lani, razkrili "občutno večji obseg slabih posojil in dodatne kapitalske potrebe v ključnih bankah v višini okoli 13 odstotkov BDP", so zapisali v danes objavljenem poročilu.

"Čeprav lahko vlada na račun svojih likvidnostnih zalog zadosti zahtevanim kapitalskim potrebam državnih bank, potrebi po zunanji finančni pomoči pa se je zaenkrat izognila, bo prilagajanje v bančnem sektorju verjetno še naprej dušilo dejavnost zasebnega sektorja," so opozorili v EBRD.
Pričakujejo, da bo obsežno prestrukturiranje dolga podjetij spodbudil nov zakonodajni okvir, a hkrati opozarjajo, da bo glede na razširjene medlastniške povezave to še naprej dušilo domače investicije.

Recesija se bo zavlekla

V EBRD so ob tem spomnili, da ostaja domača potrošnja šibka, recesija pa se bo zaradi sanacije bank zavlekla tudi v letošnje leto. Gospodarsko napoved za lansko in letošnje leto so izboljšali zaradi izvoznih rezultatov, ki so boljši od pričakovanj, so še zapisali v poročilu.

Tudi IMF izboljšala napoved

Gospodarsko napoved za Slovenijo je v petek izboljšal tudi IMF. Za letos nam napoveduje 1,1-odstotni upad BDP, potem ko je oktobra lani pričakoval 1,4-odstotno krčenje gospodarstva. V skladu nekoliko manj negativno ocenjujejo tudi rezultate slovenskega gospodarstva za lani. BDP naj bi tako nazadoval za 1,7 odstotka, in ne 2,6 odstotka.

Odhajajoči vodja misije IMF za Slovenijo Antonio Spilimbergo je Slovenijo sicer opozoril, da je z izvedbo stresnih testov bank ter njihovo dokapitalizacijo izšla iz najbolj akutne faze krize, vendar ne sme zaspati. Pozval je k zmanjšanju vloge države v gospodarstvu in privabljanju tujih neposrednih investicij.

Komentarjev 4
  • mirko 19:49 21.januar 2014.

    Jankovič je samo eden od več sto tisočih, ki izvaja politični, finančni-davčni, kulturni,... teror nad slovenskim narodom. Če ne bi živel par let v Ljubljani, tega dejstva sploh ne bi poznal.

  • dragec 15:26 21.januar 2014.

    Desni komunist, res, si težek ksenifobik, da te je strah enega srba, verjetno ZJ. Škoda, mislil sem, da si bolj inteligenten

  • mirko 14:49 21.januar 2014.

    Noben zakon to državo ne bo potegnil iz gnoja v kateri je, vse dokler bodo v tej državi vladali Ljubljanski Srbi in njihovi slovenski hlapci (še iz časov komunizma). Pa da ne bo kdo mislil da imajo ti ljudje oblast ...prikaži več v rokah samo za občino Ljubljana. V svojih rokah imajo pravosodni sistem (policija, tožilstvo in sodišče), sindikate. Ogromno jih zaseda pomembne položaje v državni in javni upravi. Levi del politike jim je več ali manj podrejena ravno preko ogromno število zaposlenih v javni upravi in tako imajo na vladno-državno politiko tolikšen vpliv, ki politične odločitve vedno prevaga na stran njihovih interesov. V zadnjem času pa zavzemajo tudi medijski prostor za propagando. Pravzaprav smo postali slovenski narod ujetniki politike srbske manjšine v Sloveniji (v Ljubljani). Pravljica samostojnosti slovenskega naroda se je hitro končala zaradi naivnosti in neumnosti slovenskih politikov.