Slovenija
97 ogledov

Ledeni primež oklepa Slovenijo

Žled v Postojni
1/30
Matej Škrlj
Marsikateri kraj po Sloveniji v debelem primežu ledu. Ostanite na varnem, urgence se že zdaj šibijo od poškodovancev. Za vso državo razglašen rdeči alarm, vendarle pa tudi boljše vesti glede vremena v prihodnjih dneh.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi vremenskih razmer za celotno Slovenijo razglasila rdeči alarm. Ob padavinah bosta v notranjosti še nastajala poledica in žled, ob prehajanju padavin v sneg pa bo ta dodatno obremenjeval drevesa in konstrukcije. Na širšem območju Julijskih Alp je zelo velika nevarnost snežnih plazov, opozarja Arso.

Arso je rdeči alarm za celotno Slovenije razglasil za nedeljo, medtem ko je za ponedeljek in torek zaradi nevarnosti snežnih plazov le za severozahod države razglašen oranžni alarm, nikjer pa ni predviden rdeči alarm.

Več o današnjem dogajanju v povezavi z ledeno katastrofo:

Rdeči alarm pomeni, da so možni zelo burni meteorološki pojavi in da je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena pa so lahko človeška življenja, pojasnjujejo na spletni strani Arsa.

Ob tem na Arsu svetujejo, naj se ljudje čim pogosteje seznanjajo s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Ljudje naj brezpogojno upoštevajo uradne ukaze in priporočila ter naj bodo pripravljeni na izredne ukrepe.

Po podatkih Arsa naj bi padavine prek noči ponehale.

"Ljudje padajo"

"Maribor je odet v ledeni oklep," nam je sporočila bralka. "Na ulici vidiš, kako ljudje drug za drugim padajo."

Podobno je marsikje drugje po Sloveniji, kako hudo je, pa pričajo tudi podatki z ljubljanske in mariborske urgence, kjer so samo v zadnjih 24 urah zaradi padca na spolzkih tleh oskrbeli prek 200 poškodovancev, v Mariboru pa od petka več kot 130. Veliko teh poškodovancev je imelo hujše poškodbe, ki so zahtevale operativne posege. 

Narava bo še kazala vse zobe ...

"Pričakujemo, da bodo padavine ponoči začele slabeti. Najprej na vzhodu, do jutra pa tudi na zahodu Slovenije," nam je sporočil Andrej Hrabar z Arsa, a prej nas čaka še nekaj neprijetnosti, je dodal. "Zaenkrat kaže, da bo danes večji del dneva deževalo v kombinaciji z negativnimi temperaturami To pomeni, da bosta še nastajala poledica in žled. Lokalno lahko padavine prehajajo tudi v sneg, kar ne bo olajšalo stvari, saj to pomeni, da se bodo obremenitve na drevesih in daljnovodih samo še stopnjevale."


Spin | Avtor: PrtScr SPIN PrtScr SPIN
Hrabar ob tem opozarja še na poplavljanje v jugozahodnem delu Slovenije. "Reka Reka še grozi, prav tako nekatere reke in potoki na območju Vipave."

... a kmalu bomo lažje zadihali

A vseeno si bomo lahko po današnjem dnevu oddahnili, pravi. "Dobra novica je, da pričakujemo, da bodo ponoči padavine povsod ponehale in da nas jutri čaka bolj ali manj suh dan. Videti je, da v prihodnjem tednu kakšnih obilnejših padavin in izrednih razmer, kot so te dni, ne pričakujemo. Je pa treba pozorno spremljati vremenske razmere."

Današnje temperature bodo od –2 do 1, na Primorskem od 5 do 12 stopinj Celzija. Jutri zjutraj bo od –4 do 0, na Primorskem do 6, čez dan v notranjosti okoli 0, na Primorskem od 5 do 10 stopinj Celzija.

Kako je pri vas? Pošljite fotografije prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 2
  • Trovlak 21:04 02.februar 2014.

    Ni samo vreme tako katastrofalno ne. Ampak, ker se redno ne vzdržuje in ves tisti denar se pokrade, ki bi ga morala država nameniti za pravočasno saniranje odpadlega vejevja, trohlih dreves v okolici daljnovodov ipd., zato so posledice toliko hujše.

  • graff 17:00 02.februar 2014.

    Potniki devet ur čakali na vlakuSinoči okrog sedmih zvečer se je moral vlak namenjen z Jesenic proti Ljubljani zaradi podrtega drevesa ustaviti pred Radovljico. Nato se je vrnil v Lesce in čakal, da vzdrževalne ekipe odstranijo padlo drevo. ...prikaži več Vendar je medtem na gorenjsko progo padlo še več dreves, tako da nadaljnja vožnja ni bila mogoča. Prav tako zaradi izrednih vremenskih razmer ni bilo mogoče zagotoviti nadomestnega prevoza z avtobusi.Sramota, zakaj potnike niso v Lescah preusmerili na avtobuse, seveda ne, to ni v skladu z miselnostjo največjega in najmnožičnejšega kadra SDS, skoncenrtiranega na muzejskih ,,SŽ,,!