Slovenija
18 ogledov

"Legendarna" Kosorjeva in Pahor

Predsednik sabora Luka Bebić je na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Jutri se bo sr Žurnal24 main
V Slovenijo danes na dvodnevni obisk prihaja predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić. Sosedi naj bi se sicer že junija nasmihal zaključek pogajanj z EU.

Predsednik hrvaškega parlamenta Luka Bebić je na vabilo predsednika državnega zbora Pavla Gantarja danes začel dvodnevni uradni obisk v Sloveniji. Namen obiska je poglobitev odnosov med državama, izmenjava mnenj o možnostih nadaljnjega razvoja sodelovanja na vseh področjih in pogovor o aktualnih političnih vprašanjih, poroča STA.

Bebić je ocenil, so odnosi med Slovenijo in Hrvaško na dobri poti. Ocenil je še, da na ravni vlad beležimo intenzivno sodelovanje, srečanja predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja in hrvaške premierke Jadranke Kosor pa so po njegovih besedah postala že "legendarna".

Referendum o EU še letos?
V prihodnjih dneh bodo znane ocene pristojnih v EU, če je Hrvaška dovolj napredovala pri izpolnjevanju meril za zapiranje enega izmed ključnih poglavij, poglavja o pravosodju. Pomembno vlogo bo imela tudi ocena hrvaškega sodelovanja s haaškim sodiščem.

Kosorjeva napoveduje hitro zaprtje vseh poglavij, reforme na kritičnih področjih pa naj bi pod budnim očesom EU izvajali še vse do vstopa v Unijo. Poleg pravosodja EU zelo zanima še privatizacija hrvaških ladjedelnic.

Če bo Hrvaška pogajanja z EU sklenila do konca junija, bo do podpisa pristopne pogodbe preteklo približno pet mesecev. Pristopno pogodbo bodo v najboljšem primeru tako podpisali novembra, najpozneje 30 dni po tem pa je treba izvesti referendum o pristopu k EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.