Slovenija
43 ogledov

Legionela je nazaj

04102007_zurnal24_onkoloski_institut_bostjan_tacol Žurnal24 main
V stavbah D in E Onkološkega inštituta Ljubljana je v vodi spet prisotna bakterija legionela. Za bolnike, obiskovalce in zaposlene še naprej velja priporočilo pitja ustekleničene vode.

Zadnji mikrobiološki preizkus pitne vode, ki so ga v stavbah D in E Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana opravili 23. septembra, je pokazal prisotnost bakterije legionele v vodi. Z inštituta so sporočili, da so že sprožili ustrezne ukrepe, do torka bodo izvedli toplotni šok. "Poleg toplotnega šoka izvajamo še naslednje ukrepe: nameščanje filtrov ter sanacijo pip, kjer je bila najdena legionela," so nam povedali na onkološkem inštitutu.

"Rutinske analize vode so predvidene enkrat na leto, na OI pa zaradi znanih težav z vodovodnim omrežjem vodo analiziramo pogosteje, odvisno od predhodnih rezultatov mikrobioloških analiz vode na prisotnost legionele in izvedenih ukrepov," pojasnjujejo na OI.

Zavod za gradbeništvo (ZAG), s katerim je ministrstvo za zdravje podpisalo pogodbo za izvedensko mnenje, mora svoje delo končati do 20. oktobra 2010. "Ministrstvo je ves čas v stiku z izvedencem, dela potekajo in po zagotovitvah ZAG bo ta izvedeniško mnenje izdelal v roku," so nam sporočili z ministrstva. Več bo znanega po predaji dokumentacije. Čimprejšnja sanacija vodovoda in klimatskih naprav na onkološkem inštitutu v dobrobit bolnikov je nujna, še dodajo.

Uradni izsledki analiz bodo najverjetneje znani naslednji teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.