Slovenija
25 ogledov

Legionela v vseh vzorcih

Iz zobozdravniških stolov je bila odvzeta voda, ki med delom zobozdravnika prek Žurnal24 main
Zdravstveni dom Ljubljana. En vzorec s srednjim tveganjem za okužbo.
Tveganje za okužbo
Vdihavanje. Z legionelo se ljudje okužijo z vdihavanjem z legionelo okuženih drobnih kapljic v zraku. Ni pa se mogoče okužiti s pitjem okužene vode. Nekatere študije so pokazale povezavo med okuženimi zobozdravniškimi stoli in okužbami pri zobozdravstvenih delavcih, pravijo na IVZ.

V vseh 25 vzorcih vode, ki so jih zdravstveni inšpektorji odvzeli iz zobozdravniških stolov v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana, je bila legionela.

V Ljubljani so skupno odvzeli 122 vzorcev vode v sto javnih in zasebnih zobozdravniških ordinacijah. V javni mreži so vzeli en vzorec vode v ZD Šentvid, šest v ZD Šiška, pet v ZD Rudnik, štiri v ZD Bežigrad in tri v ZD Moste. “V 24 vzorcih je bila legionela najdena v številu, ki so ga izvajalci analiz ocenili kot nizko tveganje za okužbo, in v enem vzorcu v številu, ki so ga izvajalci analiz ocenili kot srednje tveganje za okužbo z legionelo,” je povedala Vera Ovsenek, inšpektorica Zdravstvenega inšpektorata RS (Zirs).

Zirs je ZD in zobozdravnikom že izdal odločbe ter jih sproti obveščal o rezultatih in o tem, katere ukrepe naj izvedejo za zagotavljanje ustrezne pitne vode. Izvajanje odločb bodo tudi preverili. Če jih ne bodo upoštevali, jim lahko izrečejo za od 1.500 do 2.088 evrov globe za pravno osebo, za odgovorno osebo pa za od 208 do 500 evrov.

O legioneli v ZD Ljubljana je bil obveščen tudi Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) – Ana Hojs je povedala, da se ukrepi razlikujejo glede na tip stolov, gre pa za čiščenje in razkuževanje. V ZD Ljubljana nam bodo na vprašanja odgovorili danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.