Slovenija
16 ogledov

Legionela za rešetkami

V naravi najdemo 60 vrst bakterije E.coli, pojasnjuje Pretnar. (Foto: Barbara Mi Žurnal24 main
Koprski zapor. Zaradi legionele v napeljavi se zaporniki minuli teden niso smeli prhati.

Koper. “Zadeva z bakterijo legionela v koprskih zaporih je že sanirana, drži pa informacija, da smo jo odkrili. A bolj kot legionela v vodovodnih inštalacijah je zdaj pomembna pozornost pri klimatskih napravah, zlasti v hotelih, pa tudi doma. Če so naprave stale eno leto, jih je treba dobro prečistiti,” opozarja Milan Krek, direktor koprskega zavoda za zdravstveno varstvo.

Prav nobenih obolelih zapornikov zaradi legionele ni bilo.
Dušan Valentinčič, direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij

Tri dni brez prhe
Minuli teden so higieniki zavoda v vzorcih vode iz zapora odkrili večjo prisotnost legionele. “V sklopu rednega pregleda smo opravili prve teste in takoj šli v pregrevanje cevi. Zaporniki so dobili prepoved prhanja, ki je veljala tri dni. Odkrili smo, da je težava v ceveh, ki so povezovale grelnik v dveh traktih. Te smo zaprli. Povezali smo se tudi z zaporniškim zdravnikom in preverili, ali ima morebiti kakšne obolele, ki bi jih lahko povezali z okužbo z legionelo, ter pripravili primerne antibiotike,” dogajanje povzema higienik Gorazd Pretnar.

Izvidi zdaj negativni
Za legionelo v vodovodni napeljavi koprskega zapora naj bi bilo po nekaterih neuradnih informacijah krivo slabo vzdrževanje oziroma neprimerna skrb za napeljavo s strani podjetja, ki je za to odgovorno. Petnajst zapornikov pa naj bi celo zbolelo. “To nikakor ne drži, prav nobenih obolelih zaradi legionele ni bilo. Res pa je, da je bila ugotovljena navzočnost bakterije legionele, zato smo še bolj poostrili skrb in ukrepali po predpisih. Izvidi so zdaj negativni,” pa zatrjuje Dušan Valentinčič, direktor republiške uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.