Slovenija
33 ogledov

Legionele se še niso znebili

Zaradi okužbe z legionelo naj bi umrl vzdrževalec hotela, vendar vir okužbe urad Žurnal24 main
Hotel Alpina. Dva vzorca še vedno pozitivna, hotel ostaja zaprt.

“Pri zadnjem vzorčenju vode iz hotela Alpina sta dva vzorca vode po vsebnosti legionele še vedno presegala mejne vrednosti. Hotel Alpina tako ostaja zaprt do konca junija, v tem času pa bomo v celoti prenovili vodovodno omrežje, povečali pretoke in namestili dodatne črpalke,” je včeraj povedal direktor Hit Alpinee Kranjska Gora Miran Čurin.

V vodovodnem sistemu hotela so opravili vse predpisane ukrepe, vendar nevarne bakterije še niso zadostno omejili, je pojasnil Čurin: “Opravili smo dezinfekcijo, tri toplotne šoke, torej spuščanje segrete vode, kjer pa se je pojavila težava: hotelski kotli niso zdržali zahtevanih količin vroče vode, saj gre za od 120 do 150 tisoč litrov. Ukrepe nam je naložil tudi inšpektorat za delo, dopolnitev ocene tveganja in ponovno opredelitev delovne opreme smo že izvedli, do konca junija pa bomo priskrbeli tudi mnenje zdravnika.”

Vir okužbe še vedno neznan
Kot smo že poročali konec aprila, je zaradi posledic okužbe z legionelo domnevno umrl eden izmed vzdrževalcev, zaposlenih v hotelu Alpina. “Družini smo ponudili vso potrebno pomoč,” je razložil Čurin in dodal, da še vedno ni potrjeno, da se je delavec z legionelo okužil pri delu v hotelu Alpina. To je potrdil tudi vodja območne enote zdravstvenega inšpektorata Kranj Gaber Šuštaršič. Kot je pojasnil, gre pri preiskavi vira okužbe za DNK-analizo bakterij, tovrstne preiskave pa trajajo okoli mesec dni.

Šuštaršič je pojasnil tudi to, da je hotel sicer najverjetnejši vir okužbe, vendar se tega z gotovostjo ne da zatrditi: “Gre za unikaten primer, mislim da še ni bilo primera, da bi se z legionelo okužil delavec pri vzdrževalnih delih, saj nikomur ni popolnoma jasno, kje in kako je bil izpostavljen nevarni obliki legionele (kapljice v zraku).”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.