Slovenija
15 ogledov

Lekarna vztraja pri svojem

Pojasnila o LL, ki jo vodi Marko Jaklič, bodo na MOL pripravili predvidoma danes Žurnal24 main
LL Grosist. Soglasje za ustanovitev je nezakonito, meni ministrstvo za finance.

Soglasje, ki ga je javnemu zavodu Lekarna Ljubljana (LL) za ustanovitev družbe LL Grosist dal ljubljanski mestni svet, je v nasprotju z zakonom. To je po pregledu soglasja ugotovilo ministrstvo za finance (MF) in Mestno občino Ljubljana (MOL) pozvalo, naj prouči možnosti za odpravo nezakonitosti.

“Ravnamo zakonito”
Ministrstvo kljub ugotovitvam proti MOL ne more ukrepati. “Ima zakonsko podlago, da jo lahko zgolj opozarja na obstoj akta, ki ni v skladu z zakonom,” so razložili.

“Mnenja MF ne poznamo, zato ga ne moremo komentirati. Če drži, smo zelo začudeni,”
pa je povedal Marko Jaklič, direktor LL. Kot je razložil, so LL Grosist ustanovili, da bi zdravila in drugo blago lahko kupovali pri proizvajalcih in ne prek posrednikov, ki vzamejo marže. “Državi, ki pravi, da je to nezakonito, lahko pomaga samo še Jezus Kristus,” je dejal in dodal, da je prepričan, da ravnajo v skladu z zakonom o zavodih.

Spomnimo, ustanovitev LL Grosista je sicer dovoljena po zakonu o zavodih, a zakon o javnih financah tega ne dovoli.

“Glede na to, da je bil zakon o javnih financah sprejet pozneje kot zakon o zavodih, je mogoče trditi, da javni zavodi ne smejo ustanavljati takšnih podjetij, pri katerih je za delež treba vplačati osnovni kapital,” so pred dvema mesecema povedali na MF, enako pa je trdil pravnik Rajko Pirnat. “Edini zakoniti razlagalec zakona je lahko le zakonodajalec in ne ministrstvo. Če kdo misli, da je bilo karkoli nezakonitega, naj doseže ničnost vpisa veledrogerije na sodišču,” je na to povedal Jaklič in sklenil: “Lekarna se bo bojevala z vsemi sredstvi, da bo blago kupovala mimo posrednikov.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.