Slovenija
41 ogledov

Lekarne hudo navile ceno

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Lekarne Maribor. Pri repelentu za uši so zaslužili več kot proizvajalec in uvoznik skupaj. Odziv. V Mariborskih lekarnah Maribor trdijo, da je šlo za napako. Z računom bodo vrnili razliko.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Cena. V eni izmed mariborskih lekarn je bralec kupil repelent za preprečevanje ušivosti in zanj plačal 23,77 evra. “Doma sem na embalaži odkril etiketo, kjer je bila kot priporočena cena izdelka navedena precej nižja cena – 18,29 evra,” je začudeno razložil bralec, ki nam je poslal račun in embalažo.

Mihael Habicht iz Bioplusa, ki je uvoznik repelenta, nam je povedal, da so s posebno etiketo o priporočeni maloprodajni ceni “želeli zaščititi udeležence v prodajni verigi, finančno pa predvsem potrošnike”.

Lekarne nadgradile ceno
V Bioplusu so razložili, da so maloprodajno ceno oblikovali po dogovoru z veleprodajnimi podjetji o odstopljenem rabatu (popustu) v višini 45 odstotkov. Dogovorili so se, da se 30 odstotkov rabata odstopi maloprodaji (to je lekarnam), je pojasnil Habicht in dodal: “Ker se je po besedah veleprodaje pred enim letom zgodila računalniška napaka in rabata niso odobravali naprej, so lekarne ceno nadgradile s svojo maržo.” Ko so posredovali pri veleprodajalnih podjetjih, naj bi napako popravili. “Ker pa so lekarne v nekaterih primerih obdržale prejšnjo ceno, smo deklaracijo s priporočeno ceno na izdelkih obdržali,” je še dodal.

Tako je, kot kažejo naši izračuni, uvoznik veletrgovcu Farmadentu, ki je v lasti Mariborskih lekarn Maribor (MLM) repelent prodal po ceni 10,4 evra. Ta pa je (kot trdijo zaradi računalniške napake) obdržal celoten popust in MLM repelent prodal po ceni 18,3 evra ter pri eni škatlici zaslužil kar 8,2 evra. V MLM pa so, da so tudi oni zaslužili, ceno zvišali za 30 odstotkov ali 5,5 evra, torej na približno 23,8 evra, kolikor je za repelent odštel bralec.

Kriv je nov program
Pri oblikovanju cene repelenta, ki ga je kupil vaš bralec, se je zgodila programska napaka, za katero se iskreno opravičujemo,” so, ko smo zgodbo o astronomskih zaslužkih lekarn začeli raziskovati, pojasnili v MLM. Napaka je po njihovih navedbah posledica novembrske menjave programske opreme. “Maloprodajna cena repelenta je bila vse leto enaka in v sklopu neobvezujoče priporočene maloprodajne cene,” so zatrdili in dodali, da je prava cena tega izdelka v njihovi lekarni 19,2 evra.

Pri petkovem pregledu zalog so ugotovili, da je bila napaka v treh od 18 enot. V teh so po napačni ceni prodali le sedem škatlic omenjenega repelenta, so zagotovili. Če se bodo kupci z računom oglasili v njihovih poslovalnicah, jim bodo razliko povrnili, so dejali. Po petkovem pregledu domnevajo, da se je napaka pojavila le pri omenjenem repelentu. Če bodo ugotovili, da se je napaka pojavila še pri katerem drugem izdelku, bodo denar vračali tudi za te izdelke, so obljubili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.