Slovenija
418 ogledov

Lekarne še vedno naročajo mimo predpisov

Lekarna

Računsko sodišče v prečni reviziji pravilnosti nabave zdravil v treh lekarnah v letu 2020 ugotavlja, da javni lekarniški zavodi zdravila še vedno naročajo mimo predpisanih postopkov javnega naročanja in da je stanje na področju nabave zdravil še vedno neustrezno. Pomurskim lekarnam, Lekarni Velenje in Lekarni Sevnica je izreklo negativno mnenje.

Javni lekarniški zavodi so marca 2017 pooblastili Lekarniško zbornico Slovenije za izvedbo skupnega javnega naročila zdravil, a je nato državna revizijska komisija dvakrat razveljavila postopek skupnega javnega naročila, nazadnje v začetku oktobra letos. Ob tem računsko sodišče opozarja, da pridružitev javnih lekarniških zavodov k priložnostnemu skupnemu javnemu naročilu ne vpliva na njihovo obveznost, da nabavljajo zdravila v skladu z zakonom o javnem naročanju.

Javni lekarniški zavodi tako danes še vedno naročajo zdravila mimo predpisanih postopkov javnega naročanja, ugotavlja računsko sodišče. Dobavitelji zdravil v treh revidiranih lekarnah lani niso bili izbrani na podlagi predpisanega postopka oddaje javnega naročila, čeprav bi glede na skupno vrednost nabave zdravil morali biti.

Lekarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Večina naročil pri treh največjih dobaviteljih

Večino zdravil so revidirane lekarne naročale pri treh največjih dobaviteljih na podlagi neposredno sklenjenih pogodb o poslovnem sodelovanju in/ali kupoprodajnih pogodb, sklenjenih v letih od 2014 do 2020 za nedoločen čas, v poročilu o prečni reviziji pravilnosti nabave zdravil v lanskem letu v treh lekarnah izpostavlja računsko sodišče.

Sodišče v izdanem zbirnem poročilu navaja, da so revidirane lekarne ob tem opozorile, da bi izvedba predpisanih postopkov javnega naročanja zdravil lahko povzročila motnje na trgu zdravil ter posledično moteno oskrbo prebivalstva z zdravili.

"Vendar pa ugotavljamo, da revidirane lekarne niso z ničimer konkretno pojasnile, kako bi izvedba javnega naročila v skladu s predpisi o javnem naročanju lahko ogrozila nemoteno oskrbo prebivalstva z zdravili. Prav tako nam niso predložile dokumentov, kjer bi se do tega argumentirano in konkretno opredelila Lekarniška zbornica Slovenije," je zapisalo računsko sodišče.

zdravila, zdravilo, lekarna | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Navedlo je tudi, da hkrati podatki, ki so jih pridobili med izvajanjem revizije, kažejo, da tudi pristojne institucije na sistemski ravni še niso analizirale in ocenile realnosti in velikosti morebitnih tveganj v tej smeri. "Če bodo analize pokazale, da ob naročanju zdravil po predpisanih postopkih javnega naročanja dejansko obstaja realno tveganje za nastanek motenj na trgu z zdravili in pri oskrbi prebivalstva z zdravili, pa bi moralo ministrstvo za zdravje nemudoma, skupaj z ministrstvom za javno upravo, aktivno pristopiti k iskanju in oblikovanju sistemske rešitve za nabavo zdravil v Republiki Sloveniji, s katero bo naročanje zdravil skladno s predpisi EU, hkrati pa ne bo povzročilo motenj na trgu zdravil in pri oskrbi prebivalstva z njimi," je še navedeno v poročilu.

Negativno mnenje za tri lekarne

Računsko sodišče je ob navedenih ugotovitvah Pomurskim lekarnam, Lekarni Velenje in Lekarni Sevnica glede pravilnosti nabave zdravil v letu 2020 izreklo negativno mnenje, saj je ocenilo, da so pri nabavi zdravil ravnale v pomembnem neskladju s predpisi.

Od vseh treh revidiranih lekarn je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnih poročil, v katerih morajo izkazati, da so pripravile načrt aktivnosti, s katerim bodo zagotovile nabavo vseh zdravil na podlagi postopka za oddajo javnega naročila, kot to predvideva zakon o javnem naročanju.

Zahetvajo spremembe zakonodaje

Da področje nabave zdravil zaradi neskladja zakonodaje pri nas ni urejeno, so že večkrat opozorili tako javni lekarniški zavodi kot tudi Lekarniška zbornica Slovenije. Ta je v začetku oktobra letos razveljavitev drugega skupnega javnega naročila zdravil s strani državne revizijske komisije označila za "nedopustno in povsem nelogično".

Da ni možno hkrati zadostiti določbam strokovne zakonodaje in zakonodaje s področja javnih naročil, so konec avgusta v odprtem pismu predsedniku vlade, ministru za zdravje in ministru za javno upravo opozorili tudi javni lekarniški zavodi in zahtevali takojšnje sistemske spremembe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.