Slovenija
75 ogledov

Leljak umaknil tožbo

(Foto: Nada Černič Cvetanovski) Žurnal24 main
Po treh urah obravnave je mariborski podjetnik Roman Leljak, ki na Dobu prestaja zaporno kazen, umaknil tožbo proti državi.
"Umikam tožbo,” je po treh urah razprave na Okrajnem sodišču v Sevnici dejal mariborski podjetnik Roman Leljak, ki si je z goljufijami prislužil osem let zapora in jih zdaj prestaja na Dobu pri Mirni. Tožbo proti državi je vložil prav zaradi nehumanega prestajanja kazni v tem zaporu in kot zadoščenje zahteval odškodnino v znesku šest tisoč evrov. Z umikom tožbe, ki naj bi bila prva tovrstna pri nas, je presenetil tako okrajnega sodnika Matjaža Kučiča kot državno pravobranilko Antonijo Grahek, ki bo od njega terjala povračilo stroškov.

 

6

tisoč evrov odškodnine je od države terjal Leljak.

Nenaden zasuk
“Po SMS-sporočilu mi je bila ponujena posebna pravna pomoč, zato sem tožbo umaknil in jo bom znova vložil,” je po končanem postopku novinarjem povedal Leljak, ki je na sodišče prišel brez odvetnika. Pred obravnavo je na naše vprašanje odgovoril, da odvetnika ne potrebuje, glede razpleta sodbe pa je dejal: “ Vem, da bom izgubil, rad bi le opozoril na nehumane in neživljenjske razmere v zaporu.”

 

Država se brani

Očitki neupravičeni. Državna pravobranilka Antonija Grahek je zanikala Leljakove očitke, saj se je izkazalo, da ni zbolel zaradi razmer v zaporu, ni obiskoval psihiatra, nihče od paznikov pa ga ne muči ali maltretira. Da stanje v zaporih ni tako kritično, po mnenju pravobranike kaže tudi podatek, da je Leljak tam doštudiral in da je pred izdajo njegova nova knjiga, ki jo je spisal v zaporu.

Leljaku na današnjem zaslišanju ni kazalo najbolje, saj njegovi dokazi niso bili pravno podprti, sodnik pa mu je očital, da so njegovi tožbeni zahtevki pomanjkljivi. Predvsem naj bi Leljak sodišču pojasnil, kaj pomeni nepremoženjska škoda, ki mu je bila storjena, kaj sta neživljenjsko in protipravno ravnanje, kajti teh izrazov zakon ne pozna.

Skrivno(stno) sporočilo
Kaj je pisalo v tistem odločilnem sporočilu, ki ga je prejel, da je spremenil mnenje in za zdaj umaknil tožbo, Leljak ni hotel povedati. Vse okoliščine pa kažejo na to, da je bil v ozadju odvetnik, ki rad stopi na stran oškodovanih, še zlasti če gre za nenavadne primere. Na naše vprašanje, ali bo ponujena pravna pomoč brezplačna, je Leljak dejal, da je kaj takega danes težko pričakovati.

Leljakovi očitki
Znani mariborski obsojenec, ki ga je država zaprla 15 let po storitvi kaznivih dejanj, očita državi nehumano prestajanje kazni. V zaporu, ki je grajen za 300 ljudi, je 500 zapornikov, v sobah, kjer naj bi bilo po zakonu največ osem obsojencev, jih je 16. Zaradi tega med njimi prihaja do konfliktov. Poleg tega je bilo lani 13 odstotkov obsojencev okuženih s hepatitisom in virusom HIV, a je to skrivnost, vseskozi pa je prisotna bojazen pred okužbami. Zaradi velikega števila zapornikov trpita higiena in možnost telefoniranja. Leljak, ki je v letu in pol, kar je v zaporu, dokončal magistrski študij, bi rad s tožbo dosegel pravico do dostojanstva, tudi za zapornike. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.