Slovenija
23 ogledov

Lenarčič preletel najvišji vrh sveta

Matevž lenarčič Saša Despot
Slovenski letalec Matevž Lenarčič je s Pipistrelovim ultralahkim letalom preletel še zadnjo oviro na svojem poletu okoli sveta. Najvišjo goro na svetu Mount Everest v Nepalu je premagal na nepalski strani Everesta na višini dobrih 29400 feetov.

Matevžu Lenarčiču je uspel prelet najvišjega vrha sveta.

"Polet se je uspešno končal na Nepalski strani Everesta na višini dobrih 29.400 feetov. Vreme je bilo lepo, zmerna temperatura samo -27 ter zmeren veter 40 kts s severozahoda. Občasno je bila prisotna tudi zmerna turbulenca. Pipistrelovo letalo je delovalo brezhibno, prav tako kisikov sistem MH," so sporočili iz njegove ekipe.

Lenarčič se je na pot okoli sveta podal 8. januarja letos z brniškega letališča. Na poti naj bi šestkrat preletel ekvator, prečkal več kot 60 držav na sedmih celinah, med drugim tudi Antarktiko in najvišji vrh sveta Mount Everest, 120 nacionalnih parkov in tri oceane.

Polet je ekološko naravnan, saj letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo.

Komentarjev 1
  • Bizgec 12:57 30.marec 2012.

    Za dolžinsko mero "foot" imamo pri nas prevod "čevelj". V prihodnje pa pazite, baje je potrebno vse objavljene enote pretvoriti v standardne ISO enote (osebno me sicer ne moti in se mi to ponavadi celo zdi skrajno neumno, ampak kdo ...prikaži več bi se lahko zapičil v to).