Slovenija
11 ogledov

Lep, velik in drag

Pred slovesnim odprtjem Kulturnega centra Primoža Trubarja je včeraj mojstrov, k Žurnal24 main
Zvečer bodo v sklopu občinskega praznika jernejevo na Trubarjevi ulici 13 slovesno odprli nov Kulturni center Primoža Trubarja.

Na 2700 kvadratnih metrih površine ležijo: Rumena dvorana s 317 sedeži, Rdeča dvorana s sto sedeži, Zelena dvorana kot konferenčni prostor, knjižnica in prostori za društva, vključno z Belo dvorano, namenjeno pihalnemu orkestru.

Njegova arhitekturna podoba je delo arhitekta Marka Ušaja, zgradilo ga je novomeško gradbeno podjetje Begrad. S kulturnim centrom bo upravljalo javno podjetje EDŠ, ki je v občinski lasti, njegov programski vodja pa je Elizabeta Kušljan Gegič.

Za domačine in okoličane
"Za Šentjernej je nov kulturni center zagotovo velika pridobitev, še bolj kot nova stavba je pomemben program, ki se bo v njej odvijal," je povedala Kušljan Gegičeva. Kot pravi, se bodo domača društva, ki so do zdaj nastopala na premajhnem odru v tamkajšnji osnovni šoli, lahko predstavljala na odličnem prostoru, pridobili pa so tudi primeren prostor za likovne razstave – kot prva se bo predstavila domačinka, slikarka Jožica Medle.

Objekt pa bo po besedah Kušljan Gegičeve privabil tudi okoliške kulturne ustvarjalce: "Neprimerne prostore imajo na primer kostanjeviški kulturniki, pričakujemo tudi tiste iz Škocjana, Šmarjete in z Rake."

Zunanjost novega šentjernejskega ponosa © Barbara Bradač

 
Za različne okuse
Kulturni center Primoža Trubarja bo nudil gledališki, otroški in glasbeni abonma, česar do zdaj v tem kraju ni bilo. "Za prvo abonmajsko sezono nismo izbrali prezahtevnega programa, pač pa smo na oder postavili ljudem všečen program. Posebnost bo glasbeni abonma, ki bo zajemal rock koncerte v akustični izvedbi," pravi Kušljan Gegičeva. Konec februarja in na začetku marca nameravajo pripraviti tudi festival amaterskih gledališč. 

V kulturni center so na 500 kvadratnih metrov površine preselili tudi Knjižnico Šentjernej, sicer enoto novomeške Knjižnice Mirana Jarca, ki je do zdaj delovala v pretesnih in neprimernih prostorih nad občino.

Velik zalogaj za majhno občino
"Gradnja kulturnega centra je bila za majhno občino, kot je šentjernejska, resen finančni zalogaj, čeprav je sredstva za njegovo gradnjo pridobila tudi na različnih razpisih," je o šest milijonov evrov vredni naložbi povedala Kušljan Gegičeva.

Vsi prostori kulturnega centra, v katere so sprva nameravali preseliti tudi del občinske uprave, še niso zasedeni. Praznih je še pet pisarn, a je zanje, kot pravi Kušljan Gegičeva, veliko zanimanja: "Najbolj so zainteresirana društva, ki do zdaj svojih prostorov niso imela, nekateri so delovali v šoli, v gasilskem domu, večina pa po domovih članov. So pa tudi drugi interesenti, ki bi bili pripravljeni plačati najemnino."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.