Slovenija
42945 ogledov

Nora nagrada v slovenskem podjetju, na račun mu je kapnilo skoraj tri tisoč evrov

Denar, evri, plača Profimedia
Lepa izplačila poslovne in delovne uspešnosti za leto 2023 pri znanem slovenskem delodajalcu.

Kot nam je zaupal eden od zaposlenih v Novartisu (prej Lek), je na njegov račun ob februarski plači dodatno kapnilo še okoli 2700 evrov. Gre za poslovno uspešnost, ki jo pri Novartisu izplačujejo vsako leto v začetku koledarskega leta, ko se naredi revizijo poslovanja za preteklo leto. Poleg tega svojim zaposlenim vsako leto izplačajo bogat regres ter visoko božičnico, zato ne čudi, da so med najbolj priljubljenimi delodajalci na slovenskem trgu.

Letošnja poslovna uspešnost v Novartisu se je neuradno izplačala kot 140 odstotkov plače (osnova) plus/minus variabilni del glede na delovno uspešnost. Obrnili smo se na Novartis in jih povprašali, kolikšna je bila povprečna izplačana poslovna uspešnost za leto 2023, a nam tega niso želeli razkriti. "Konkretne višine izplačila ne moremo komunicirati, smo pa ponosni na uspešnost poslovanja Novartisa v letu 2023," so pojasnili za Žurnal24. 

So pa zapisali, da v Novartisu vsako leto v začetku leta izplačajo nagrado za delovno in poslovno uspešnost, ki se obračunava glede na uspešnost družbe in doprinos zaposlenega. Prejmejo jo vsi, ki so bili zaposleni v podjetju v preteklem letu. Izplačilo običajno izvedejo v marcu glede na rezultate in uspešnost v preteklem poslovnem letu, so zaključili. Po naših informacijah je bilo izplačilo letos izvedeno v petek, 15. marca, ko so v podjetju nakazovali tudi februarsko plačo.

Kakšna je obdavčitev poslovne uspešnosti?

Podjetje sicer za poslovno uspešnost nameni precej več denarja, kot ga zaposleni prejmejo na TRR. Delodajalec mora namreč pri izplačilu odvesti obvezne prispevke za socialno varnost, poslovna uspešnost pa je tudi obdavčena, a le če znesek preseže 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji, znane na dan izplačila. Če je izplačilo nagrade višje od tega zneska, se razlika všteva v davčno osnovo zaposlenega in se od izplačanega zneska nad povprečno plačo obračuna in plača dohodnino, so nam pojasnili na Fursu. 

Povprečna plača za december, kar je trenutno zadnji dostopen podatek, je znašala 2.348,32 evrov bruto. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • SlavkoKrizman 16:50 17.marec 2024.

    Lahko je srat s polno ritjo....

  • luccifer 14:42 17.marec 2024.

    Večino tukaj gor je sama favšija in levičarji komunistični lenuhi, delomrzneži, lopovi in morilci Slovenskega naroda, vas ne zanima narod, ker vas nikoli ni zanimal, jezni ste ker nekdo pa le da nekaj delavcem, vi komunistično levičarski drek bi jim ...prikaži več še to pobrali. Samo krasti in uničevati znate, ustvarjati pa nič.

  • jakec42 14:10 17.marec 2024.

    Ja farmacevtska podjetja so monopolisti,ki dirigirajo ceno,če jim ni dovolj denarja pač dvignejo ceno in dobiček je tu!