Slovenija
27 ogledov

Lepši časi za zaposlovanje

V Sloveniji so raziskavo izvedli drugič, in sicer januarja na vzorcu 620 podjeti Žurnal24 main
Sloveniji se v drugem letošnjem četrtletju v vseh regijah obeta previdna rast zaposlovanja, najboljše možnosti za zaposlovanje pa bodo v proizvodnem sektorju in sektorju oskrbe z elektriko, plinom in vodo.

"Raziskava je pokazala, da so priložnosti za iskalce zaposlitve pozitivne, čeprav trend nakazuje konservativno naraščanje zaposlovanja," je povedala direktorica za iskanje in selekcijo kadra pri družbi Manpower Romana Šercelj.

Neto napoved zaposlovanja – gre za razliko med deležem delodajalcev, ki napovedujejo rast zaposlovanja, in deležem tistih, ki pričakujejo upad zaposlovanja – je za Slovenijo zmerno pozitivna. Znaša pet odstotkov in je za tri odstotne točke višja kot v prvem letošnjem četrtletju.

Pozitivno v vseh regijah
Velik delež v raziskavo vključenih delodajalcev, kar 77 odstotkov, v drugem četrtletju ne načrtuje kadrovskih sprememb, kar po oceni Šercljeve kaže na stabilnost trga delovne sile v Sloveniji. Napoved zaposlovanja je pozitivna v vseh regijah ter v sedmih od desetih gospodarskih panogah. Med regijami največ priložnosti za zaposlitev ponuja severovzhodna regija.

Delodajalci so najbolj optimistični v proizvodnem sektorju in sektorju oskrbe z elektriko, plinom in vodo, medtem ko upad zaposlovanja napovedujejo delodajalci v sektorju finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin, v javnem sektorju in sektorju socialnih storitev pa napoved zaposlovanja ostaja nespremenjena, je pojasnila Šercljeva.

Rast tudi na mednarodni ravni
Delodajalci rast zaposlovanja pričakujejo v 33 od 39 držav, ki so vključene v raziskavo. "Na mednarodni ravni so trendi relativno pozitivni," je povedala Šercljeva. V Nemčiji, ki je najpomembnejši izvozni trg za Slovenijo, se rast zaposlovanja še vedno nadaljuje. "Zelo močen zaposlitveni bum se pojavlja v sektorju logistike, transporta in komunikacij," je pojasnila Šercljeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.