Slovenija
41 ogledov

Lesce na mrtvi točki

Člani Aerokluba Lesce so včeraj popoldne pred radovljiško občinsko stavbo z mirn Žurnal24 main
Aeroklub Lesce. Člani s protestom opozorili na nemogoče razmere.

“Mediacija do konca septembra ni prinesla dogovora. Zdaj smo na mrtvi točki. Deležni smo popolnega nerazumevanja in ignorance vodstva letališča,” je pred včerajšnjim mirnim shodom dejal Štefan Žargi, član Aerokluba Lesce in njegov predstavnik v mediacijskem postopku reševanja spora med vodstvom letališča in klubom.

Pilotov iz tujine zaradi zapletov ni bilo
Lesce. Letališče so za jadralne polete uporabljali tudi piloti iz tujine, na leto jih je bilo od 50 do 100, zaradi zapletov glede jadralnega letenja pa letos v Lesce ni bilo nobenega. “Aeroklub je pripravljen na leto plačati okoli deset tisoč evrov najemnine za hangar, pri letališki taksi pa kot stalni in dolgoletni uporabniki pričakujejo 20-odstotni popust za običajne lete in 80-odstotnega za šolske lete,” poudarja predsednik kluba Tone Čerin.

Brez soglasja za shod
Člani Aerokluba so želeli z mirnim in nepolitičnim protestnim shodom za prihodnost letališča pred radovljiško Linhartovo dvorano opozoriti javnost na nemogoč položaj, vendar so na težave lahko opozorili le s transparenti in mimohodom pred radovljiško občinsko stavbo. Občina jim namreč ni izdala soglasja za uporabo javne površine. Manca Šetina Miklič iz kabineta župana je v izjavi za javnost pojasnila, da soglasja niso mogli izdati, ker v občinski stavbi potekajo predčasne volitve.

Občina brez predlogov
Na občini so bili presenečeni zaradi načrtovanega shoda, ki “ni v duhu mediacije”. Z njo rešujejo spor zaradi najema letal, vendar si po enomesečnem roku sprti strani nista nič bližje. “Ko smo v Aeroklubu pripravili predloge nove pogodbe, so bili ti v celoti zavrnjeni. Dogovorili smo se, da bo občina pripravila svoj osnutek, vendar ga do danes še ni in mediacija je obstala,” je pojasnil Žargi.

Prodaja letal do pomladi?
Ker člani kluba že vse leto na letališču ne morejo leteti, imajo po besedah podpredsednika kluba Andreja Kolarja za okoli 50 tisoč evrov škode. Do jeseni člani kluba niso, kot je zatrdil Žargi, na tem letališču opravili nobenega leta, septembra pa 15 nujnih kontrolnih letov “na črno”. “Bili so obvezni za podaljšanje dovoljenj,” je pojasnil Žargi in dodal, da sta v času mediacije direktor letališča Pavel Škofic in radovljiški župan Janko S. Stušek celo izjavila, da bodo do prihodnje pomladi prodali vsa športna letala. Na vprašanje, ali je to res izjavil, je bil župan kratek: “Ne, tega nisem izjavil.”

150 tisoč evrov škode je bilo letos na leškem letališču po podatkih Aerokluba Lesce zaradi onemogočenega jadralnega letenja.

Na občini so pojasnili, da mediacijska skupina še ni zaključila dela. “Mediacija je bila po dvoletnih brezplodnih natezanjih še zadnji korak, da pridemo do rešitve in nove pogodbe, vendar slabo kaže in ne bom presenečen, če do rešitve ne bo prišlo. Glede na reakcije Aerokluba se mi zdi, da se vse bolj približujemo stopnji, ko bo zadevo reševalo sodišče,” je dejal Škofic in zatrdil, da ni bilo nobene potrebe za to, da člani Aerokluba letos niso leteli. “Trditve, da jim ne dovolimo leteti, ne držijo, res pa je, da je treba spoštovati letališki priročnik,” je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.