Slovenija
69 ogledov

Leta 2011 drugačen popis prebivalstva

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Prihodnje leto nas znova čaka popis prebivalstva, vendar se tokrat popisovalci ne bodo oglasili na domu – statistični urad bo namreč uporabil že obstoječe baze podatkov.

Namesto usklajevanja datumov in ur, kdaj se lahko popisovalec oglasi na domu, bo tokratni popis enostavnejši in cenejši.

Prvi popis prebivalstva na območju Slovenije je bil izveden že daljnega 31. oktobra 1857. Zadnji popis pa je bil izveden 31. marca 2002.

Podatki, ki jih državljani posredujejo različnim državnim institucijam, bodo statističnemu uradu služili za tako imenovani registrski popis prebivalstva. Centralni register prebivalstva in denimo register nepremičnin sta dve glavni bazi, iz katerih bo statistični urad črpal podatke, saj mu zakon to dovoljuje. S tem bo država privarčevala tudi 12 milijonov evrov.

Prvi podatki bodo na voljo že 29. aprila 2011 – to bodo podatki o številu in starostno-spolni sestavi prebivalcev Slovenije. Najpozneje do 30. septembra 2011 pa bo urad objavil še podatke o gospodinjstvih in družinah.

Slovenija se bo z novim načinom popisovanja priključila peščici evropskih držav, ki tak sistem že poznajo oziroma ga bodo uvedle v letu 2011. Danska, Finska, Nizozemska in Islandija namreč že poznajo registrski sistem popisa prebivalstva, Švedi, Norvežani in Avstrijci pa ga bodo tako kot Slovenija uvedli v letu 2011.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.