Slovenija
62 ogledov

Letak s pozivom vernikom sporen in zavajajoč

Sporočilo vernikom Lož Žurnal24 main
Javni uslužbenci, ki se ne strinjajo z "ideologijo homoseksualcev", bodo ob službo, staršev pa se po novem ne bo več imenovalo mama in oče, piše na letaku, ki so ga ob pozivu na referendum prejeli verniki iz Starega trga pri Ložu.

Začela se je referendumska kampanja pred decembrskim referendumom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, v koaliciji Za otroke gre so zato že napovedali srečanja, na katerih bodo ljudem po vsej Sloveniji osebno predstavljali razloge za zavrnitev družinskega zakonika.

Sporni in zavajajoči pozivi vernikom

Za otroke gre | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Eno takšnih srečanj koalicija Za otroke gre pripravlja tudi v Cerknici, župnik iz bližnjega naselja Stari trg pri Ložu, pa je svoje vernike že pozval, da se omenjenega srečanja udeležijo, oziroma glasujejo proti.

V nasprotnem primeru, oziroma po nedavno sprejetem zakonu, bodo namreč tisti državni uslužbenci, ki se ne strinjajo z "ideologijo LGBT", izgubili službo. Med petimi razlogi, zakaj je treba na referendum, je na letaku, ki so ga verniki dobili na izhodu cerkve in na katerega so sicer opozorili ogorčeni uporabniki Facebooka, moč prebrati tudi to, da bodo homoseksulaci v "trgovino otroki vključili revne ženske, da zakonik ukinja "naziv mame in očeta", uvaja novo teorijo spola, starši pa svojih otrok ne bodo več mogli vzgajati po svojem prepričanju.

Letak zavaja, na njem pa neresnice

Z ministrstva, sicer pristojnega za pripravo omenjenega zakonika, so se na svarila vernikom odzvali z ogorčenjem: "Na letaku so zapisane neresnice, ki med ljudi vnašajo nemir in strah," je za Žurnal24 sporočila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Martina Vuk in dodala, da je bistvu zakona prav v enakopravni obravnavi vseh: "Ključno pri tem je, da ta zakon prav nikomur nič ne jemlje in v ničemer ne posega v tako imenovane tradicionalne družine. Poudariti želim, da  zakon o katerem bomo odločali na referendumu ne bo prinesel istospolnih družin, ampak jih bo le priznal in jih izenačil z vsemi drugimi družinami," je navedla za Žurnal24.

družina, obrok, hrana, oče, mati, otroci | Avtor: Profimedias Profimedias
Državna sekretarka je ob tem opozorila na države, kot so Nizozemska, Španija, Norveška in Švedska, kjer so heteroseksualni in homoseksualni pari že dolga leta povsem izenačeni: "To so same uspešne države, kjer imajo visok nivo človekovih pravic. In v nobeni od teh držav se ni zgodilo nič od tega s čimer strašijo nasprotniki zakona na letaku." je še dodala Martina Vuk. 

Uradna cerkev se od letaka ograjuje in hkrati poziva na referendum

"Cerkev podpira vse duhovnike, pastoralne delavce, posameznike in organizacije, ki se zavzemajo za vrednoto družine ter vabi vernike, da se udeležijo tudi tokratnega referenduma," sporočajo s Slovenske škofovske konference (SŠK) in poudarjajo, da "iz letaka ni razvidno, da ga je izdala katera od pravnih oseb Katoliške cerkve."

Ljubljanska stolnica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Glede referenduma, oziroma družinske zakonodaje pri SŠK znova poudarjajo, da le ta ukinja zakonsko zvezo moža in žene: "Prav tako se z njo ne strinjamo zaradi številnih posledic, ki jih ta novela prinaša na področju družinskih politik, svobode izražanja in šolstva. O vrednoti zakonske zveze in družine imajo vsi državljani pravico, da se o tem, kako bo urejena v zakonodaji, demokratično odločijo na referendumu," nam je sporočil tiskovni predstavnik SŠK, Andrej Strehovec.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • dragec 17:46 13.november 2015.

    Fuknjeni SSDSS ovci

  • dragec 20:12 12.november 2015.

    lažeš,v cerkvi

  • Lunca 17:59 12.november 2015.

    Stvar je samo v tem, da imate versko usmerjeni vedno bolj izrazite predsodke. To bi bilo treba zdraviti, bolj kot depresijo.