Slovenija
6 ogledov

Letala lahko ostanejo na tleh

Za strmoglavljene je bila kriva izjemno gosta megla. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Parlament hiti s sprejemanjem sprememb letalske zakonodaje, sicer se nam lahko zgodi, da bodo slovenska letala in helikopterji, tudi denimo policijski, čez nekaj mesecev ostali na tleh.

"Gre za realno možnost," pravijo na ministrstvu za promet glede grožnje, da bi Evropska komisija oktobra 2010 prizemljila slovenska letala in helikopterje. Pri pregledu je namreč odkrila, da nadzor letalstva v Sloveniji ni urejen v skladu z nekaterimi evropskimi uredbami. Naši državi je naložila, naj ustrezno spremeni zakonodajo, ali pa bodo letala ostala na tleh.

Vlada je zato spremembe zakonodaje kar po nujnem postopku poslala v parlament, kjer so ravno danes na parlamentarnem odboru za promet, nato pa bodo romale še pred vse poslance. "Če bo šlo brez zapletov, potem lovimo roke," pravijo na ministrstvu za promet, kjer sicer ne pričakujejo težav pri sprejemanju nove zakonodaje.

Že v samem predlogu pa vlada opozarja poslance, kaj se bo zgodilo, če spremembe ne bodo sprejete pravi čas: "Če to ponazorimo s konkretnim primerom, bo to pomenilo, da bodo vsi helikopterji policije ostali na tleh, ker niso plovni, enako pa velja tudi za vse druge zrakoplove, vpisane v slovenski register zrakoplovov." To pa še ni vse. Pilotom in kontrolorjem zračnega prometa ne bi preostalo drugega, kot da bi odšli v druge članice Evropske unije, podjetja, povezana z letalstvom, pa bi morala vanje preseliti svoje sedeže. "S tem bi lahko nastala izredna gospodarska škoda," opozarja vlada v predlogu sprememb zakona.

Zaradi tega ni pričakovati, da bi imeli poslanci veliko pripomb na predlagane spremembe. Te kot glavno rešitev uvajajo javno agencijo, ki bi med drugim skrbela tudi za nadzor letalstva, kar nam Evropska komisija najbolj očita.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.