Slovenija
14 ogledov

Letališče bodo odprli sredi junija

Uradno bodo novo vzletno-pristajalno stezo odprli sredi junija. (Foto: Renata Šk Žurnal24 main
Lesce. Dobili so dovoljenje za poskusno obratovanje. Vzletali bodo od ponedeljka.

Leško letališče, ki bi ga po izgradnji nove asfaltirane steze morali odpreti že pred dvema tednoma, je v četrtek po vrsti zapletov dobilo odločbo radovljiške upravne enote za 12-mesečno poskusno obratovanje.

Zapleti pri selitvi
Vovkovi. Občina Radovljica z družino Vovk, ki ima hišo neposredno ob letališču, še ni podpisala sporazuma; po besedah župana se zapleta pri banalnih vprašanjih. Vovkovi se bodo lahko v novo hišo preselili 12 mesecev po podpisu sporazuma.

Od četrtka je pravnomočno tudi gradbeno dovoljenje, na katerega sta bili dani dve pritožbi, vendar je upravno sodišče obe zavrnilo. Zdaj bo letališče lahko pridobilo še uporabno in obratovalno dovoljenje. “To je dobra novica, ki jo je večina Leščanov težko pričakovala. Po pridobitvi obratovalnega dovoljenja in skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem bosta izvedena ocenjevanje in obratovalni monitoring hrupa, ki morata izkazati, da emisije ne presegajo predpisanih mejnih vrednosti,” je včeraj dejal župan Janko S. Stušek. Leško letališče bo v ponedeljek ali torek začelo poskusno obratovati, uradno pa ga bodo odprli sredi junija.

Letalci ne morejo leteti
Kot je povedal direktor letališča Pavel Škofic, so bili zaradi neobratovanja na mesec ob 20 tisoč evrov prihodkov. “Še pomembnejša pa je izguba dolgoročnega ugleda,” je poudaril Škofic.

Na letališču bodo lahko pristajala letala, težka do šest tisoč kilogramov in z do osmimi sedeži. “Zdaj bodo lahko pristajala sodobnejša, tišja in okolju prijaznejša letala,” je pojasnil. Na dogovor z občino pa še čakajo v Aeroklubu ALC Lesce, saj od vodstva letališča niso dobili pooblastila za registracijo letal in jih že dva meseca ne morejo uporabljati. “Težave so se zgodile zaradi različnega razumevanja pogodb,” je poudaril Andrej Kolar iz omenjenega kluba.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.