Slovenija
27 ogledov

Letalo se je razletelo po Štefanji Gori

letalska nesreča
1/27
Anže Petkovšek
Na poti proti letališču Jožeta Pučnika je na Štefanji Gori iz neznanega vzroka strmoglavilo potniško letalo s 30 do 50 potniki.

V nesreči po strmoglavljenju potniškega letala na Štefanji Gori nad Cerkljami na Gorenjskem je umrlo oziroma se hudo poškodovalo vsaj 30 potnikov, med žrtvami pa so tudi otroci. Eden od potnikov pa kaže tudi znake okužbe z virusom ebole. Letalo, ki je bilo namenjeno iz Sarajeva na letališče Jožeta Pučnika na Brnik, je strmoglavilo iz neznanega vzroka.

Med strmoglavljenjem je letalo razpadlo in več kosov je padlo na različne lokacije, iz razbitin je začelo iztekati  gorivo, zato lahko zagori, ogroženi pa so tudi viri pitne vode.

Na pomoč so se takoj odpravili gasilci, policisti in ostali reševalci. Ponesrečenim je na kraju pomagalo kar 310 posameznikov.

Na srečo (tokrat) samo vaja!

Po natančno takšnem scenarijuje potekala praktična vaja, na kateri je sodelovalo okoli 450 ljudi.

"Predpostavka vaje je strmoglavljenje potniškega letala s 30 do 50 potniki, ki so po strmoglavljenju po prvih informacijah mrtvi oziroma težko poškodovani, zaradi iztekajočega letalskega goriva pa preti izbruh požara in onesnaženje virov pitne vode. Na vaji so sodelovale vse ustanove, ki so ob letalski nesreči dolžne ukrepati. Scenarij predvideva, da očividec o nesreči obvesti Regijski center za obveščanje Kranj na številko 112, ki takoj začne postopke obveščanja in aktiviranja po standardnem operativnem postopku, predvidenem za nesrečo zrakoplova na področju gorenjske regije,"  poudarjajo na upravi za zaščito in reševanje, ki je vajo pripravila.

Komentarjev 1
  • se_eden 20:14 11.oktober 2014.

    pri vseh teh NNNP vajah si želim, da bi udeleženci čim kasneje spoznali, da je samo vaja...