Slovenija
84 ogledov

Letalski praznik v Beogradu

Letalski miting v Beogradu
1/20
Andrej in Zoran Krunić
V Srbiji letos obeležujejo 100. obletnico vojnega letalstva. Zato so pripravili vrsto prireditev, med njimi tudi znanstveno konferenco o razvoju vojnega letalstva v Srbiji, razstavo modelov letal, ...

Vrhunec praznovanja je vsekakor jutrišnji mednarodni letalski miting, ki ga organizirajo na vojaškem letališču Batajnica pri Beogradu. Poleg letal bo mogoče videti tudi radarje, protiletalske rakete in drugo tehniko.

11 držav na mitingu

Na mitingu z letali sodeluje 11 držav (Srbija, Avstrija, Bolgarija, Danska, Italija, Francija, ZDA, Turčija, Romunija, Rusija in Slovenija), Črna gora, Bosna in Hercegovina, Ukrajina, Švedska in Združeno kraljestvo pa sodelujejo le z delegacijami. Vsaka od držav pa sodeluje z različnim številom letal.

Slovenija je na miting poslala dve letali vrste Pilatus in helikopter Cougar. Američani sodelujejo z dvema lovskima letaloma F-16, ki sta na Surcin priletela iz italijanskega Aviana, ter leteča bencinska črpalka KC-130 (gre za ogromno letalo, ki je po devetih urah priletelo neposredno iz baze v Ohiu).  Francozi bodo razkazovali svoje trenazno letalo Alpha Jet, ki je priletelo iz baze Cayaux v okolici Boreauxa.

Največ pozornosti ruska akrobatska skupina

Največ pozornosti je seveda požela ruska akrobatska skupina »Striži« (Hudourniki, lastovkam podobne ptice, ki gnezdijo na skalah), ki leti na četrti generaciji nadzvočnih letal Mig-29.

Striži so bili uradno ustanovljeni maja 1991, v Beograd pa so prileteli iz matične baze Kubinka v okolici Moskve. Od ustanovitve je skupina sodelovala na več kot 50 letalskih mitingih doma in v tujini, pri čemer so gledalce večkrat navdušili tudi s skupnim nastopom z akrobatsko skupino „Ruskimi Vitezi“.

Skupini sta skupaj izvedli tudi akrobacijo imenovano veliki ali kubanski briljant in se z njo vpisali v Guinessovo knjigo rekordov.

Komentarjev 1
  • privat 19:27 01.september 2012.

    kot nokia..vedno manjša ..