Slovenija
40 ogledov

Letno milijon igel za 11.000 odvisnikov

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Droge. Priljubljena zbirališča uporabnikov kokaina in heroina so bivši Kolizej, Metelkova in parki. 11.000 uporabnikov drog je takih, ki bi potrebovali ustrezno zdravljenje in pomoč.

Spodbudno dejstvo je, da organizacije v zadnjem času ne zaznavajo večje uporabe drog. Problem pa je še vedno stigmatizacija uporabnikov drog. Kot pravi Borut Bah iz društva Stigma, je stereotipna predstava o njih le vrh ledene gore. "Kakšne teorije tu ne moremo postaviti. Nekateri prihajajo iz premožnih družin, kjer starši po cele dneve delajo ter jih ni doma, otroci so prepuščeni sami sebi in zato eksperimentirajo. A uporabniki drog so tudi iz srednjih slojev."

Osmina jih je z ulice

Večina uporabnikov drog pride v Ljubljano, kjer jih ljudje ne poznajo. Nekoga v to potegne družba, drugi rad poskusi nove stvari, tretji ima rad občutek pripadnosti neki skupini. Društvo Stigma je bilo lani v stiku z 800 uporabniki drog, od tega jih je okoli 100 živelo na ulici.

"Le 10 odstotkov vseh kaže vidne znake. Večina pride do te točke, ko hoče splezati iz tega ali omejiti uporabo samo na konec tedna. Med tednom delajo, petek pa je za njih z vidika uporabe drog enak kot za mnoge ostale: večina takrat pije alkohol, oni jemljejo droge," dodaja Bah.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Bi varne sobe rešile problematiko?
V Sloveniji je približno 11.000 problematičnih uporabnikov drog, ki bi potrebovali zdravljenje, pravi Milan Krek z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Letno se uporabnikom drog razdeli okrog 800.000 igel, okrog 200.000 pa jih po ocenah strokovnjakov še kupijo.

Že več let si prostovoljne organizacije prizadevajo za tako imenovane varne sobe, kjer bi uporaba drog potekala pod nadzorom zdravniškega osebja. "Zaradi zakonodaje to ni možno, ker je uporaba drog pač nelegalna," pravi Bah, medtem ko Krek trdi, da je problem predvsem v financah in ne zakonodaji.

Zato se uporabniki drog zbirajo v zapuščenih hišah v centru Ljubljane, parku Tivoli, ob zdravstvenem domu na Metelkovi, kjer dobivajo metadon ...

Mlade privlačijo inhalanti
"Najpogostejša droga, ki se je poslužujejo mladostniki, je alkohol. Sledi uporaba tobaka in marihuane. Zanimiva je uporaba inhalantov, kot so plini, topila itd. Katerokoli prepovedano drogo je v svojem življenju uživalo že 13–24 odstotkov dijakov prvih letnikov srednjih šol," še dodaja Krek.

Več podrobnosti v spodnji tabeli (v odstotkih):

 

Droga

1995

1999 2003 2007
Katerakoli droga 13 26 29 24
Prepovedane droge brez marihuane 3 7 5 8
Ecstazy 1 4 3 3
Uspavala, pomirjevala 8 8 5 5
Inhalanti 12 14 15 16
Marihuana 13 15 28 22
Alkohol 87 91 92 94
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.