Slovenija
3 ogledov

Leto 2009 bo leto gradenj

V ozadju Planina 2, kjer je pred četrt stoletja zraslo 1200 stanovanj. Žurnal24 main
V občini Kranj se prihodnje leto obeta začetek gradnje 3000 stanovanj.
"Zagotoviti čim več stanovanj je ena od prioritet tega mandata," je spomnil kranjski županDamijan Perne. V gorenjski prestolnici se v takem obsegu že dolgo ni gradilo. Za primerjavo, na Planini 2 so jih pred približno četrt stoletja zgradili tisoč dvesto, v blokovskih naseljih v Kranju pa je skupno okrog osem tisoč stanovanj.

Ogromno povečanje
"Taka številka je za Kranj ogromna," meni tudi Andreja Kern Egart iz podjetja za promet z nepremičninami K3 Kern. Ocenjuje, da bo na nepremičninskem trgu pustila občutne posledice. "Če nič drugega, bodo zagotovo padle cene starih stanovanj," napoveduje. Meni tudi, da ne kupna moč v Kranju ne trenutno povpraševanje nista tako visoka, da bi zmogla tak val.

Kupci od zunaj
Poznavalci ocenjujejo, da občina s tem pravzaprav lovi še zadnji možni trenutek, da bi pritegnila nove prebivalce iz drugih krajev, še posebno če bodo nova naselja gradili tudi v Ljubljani in okolici. Če bi se na vsako zgrajeno stanovanje v Kranj priselili trije družinski člani, bi število občanov naraslo za več kot deset odstotkov. To ni  zanemarljivo, če vemo, da se občina že nekaj let vrti okrog številke petdeset tisoč prebivalcev.
 

Cene so padle

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo precej manj trgovanja s stanovanji kot lani. Cene starejših stanovanj so sicer nekoliko padle.


Zakaj je to pomembno

Direktor mestne uprave Aleš Sladojevič je sicer v napovedih zmernejši in predvideva petodstotno povečanje. Na vprašanje, zakaj se mu zdi povečanje tako pomembno, je odgovoril z vprašanjem, zakaj pa si kraji tako prizadevajo, da bi pridobili turiste. "Ne samo, da bi se na račun večjega števila prebivalcev povečal sam proračun občine, tudi kupna moč območja bi zaradi povečane koncentracije prebivalstva narasla, kar pozitivno vpliva na gospodarstvo in razvoj kraja," razmišlja.

Tristo milijonov evrov
Finančne plati Sladojevič ne pozna natančno. Naloga občine je namreč, da zagotovi prostorske pogoje in komunalno opremljena zemljišča, gradili bodo zasebniki. Kljub temu je mogoče na grobo oceniti, da bo skupna vrednost gradenj več sto milijonov evrov, upoštevajoč povprečno ceno stanovanj v Kranju, ki je po besedah Andreje Kern Egart okrog sto tisoč evrov.

Kaj pa infrastruktura?
Kern Egartova je po poklicni plati vesela, da bo val novih stanovanj razgibal trg z nepremičninami. Upa pa, da načrti vključujejo tudi rešitev vprašanj pomanjkljive cestne infrastrukture. "V nasprotnem primeru se ne bo želel priseliti nihče," svari.

Cene kvadratnega metra se v novogradnjah dvignejo med 1500 in 2400 evrov. Za 1500 evrov prodaja kvadratni meter na sotočju Save in Kokre Stanovanjski sklad. Cena  kvadratnega metra  v starejših stanovanjih se v Kranju giblje med 1800 in 2000 evri. Cene stanovanj v Kranju se gibljejo od 70 tisoč do 120 tisoč evrov. V Kranju so med drugim načrtovane gradnje na Planini vzhod in jug, sotočju Save in Kokre, v nekdanji mlekarni in na Mlaki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.