Slovenija
20 ogledov

Leto 2011 bo rekordno

Nova linija za proizvodnjo debele pločevine omogoča popolnoma avtomatiziran tran Žurnal24 main
Jeklo. V Siju prihodnje leto 25 milijonov evrov dobička. Nova linija v Acroniju.

V Acroniju so včeraj odprli novo linijo za proizvodnjo nerjavne debele pločevine, ki je stala 28,5 milijona evrov.

Niti evra dividende
Lastništvo. Država je 25-odstotna lastnica Sija, ruski Koks ima 72-odstotni lastniški delež, preostalo pa je v lasti manjših delničarjev. Prvi mož Sija Tibor Šimonka je povedal, da lastnikom letos niso izplačali niti evra dividende, podobno naj bi bilo tudi prihodnje leto, a se bodo lastniki o tem odločili na naslednji skupščini.

Nova naprava omogoča večjo produktivnost in kakovost debele pločevine. “Z novo linijo sta mogoča tudi hitro ohlajanje plošč do temperature pod 200 stopinjami Celzija v manj kot treh urah in hitrejše nadaljevanje dela,” je pojasnil Slavko Kanalec, glavni direktor Acronija. Druga novost se obeta leta 2012, ko bodo zdajšnji, 40 let star stroj za valjanje plošč zamenjali z novim, ki bo stal 42 milijonov evrov, zaradi priprav na zamenjavo pa decembra prihodnje leto valjarna in jeklarna ne bosta obratovali.

Začetek leta z izgubo
V prvih treh mesecih letos so se v Acroniju spopadali z zmanjšanjem naročil in poslovali z izgubo, ta čas pa je proizvodnja na ravni uspešnega leta 2008. “V prvih devetih mesecih smo sanirali izgubo prvih treh mesecev, računamo pa, da bomo leto končali s 430 milijoni evrov prihodkov, 320 tisoč tonami prodaje in dobičkom okoli ničle,” je dejal Kanalec.

Slovenske banke so v krču, zahtevajo dvojna jamstva, kar lahko kljub naši trenutni finančni stabilnosti povzroči težave pri financiranju naših načrtov.
Tibor Šimonka, predsednik uprave Sija

V Acroniju je 1.436 zaposlenih, konec leta naj bi jih bilo 38 manj, pri čemer bo šlo za mehka odpuščanja, predvsem predčasne upokojitve. Za naložbe so letos namenili okoli 40 milijonov evrov, prihodnje leto jih bodo 34 milijonov.

V Slovenski industriji jekla (Sij) so letos zanje namenili 58 milijonov evrov, prihodnje leto pa jih bodo okoli 40 milijonov. Tibor Šimonka, predsednik uprave Sija, je povedal, da naj bi bilo prihodnje leto po proizvodnji jekla rekordno, izdelali ga bodo 500 tisoč ton, in primerljivo z letom 1991. V skupini Sij načrtujejo 700 milijonov evrov prihodkov in 25 milijonov evrov dobička; letos bo dobička iz poslovanja sedem milijonov, čistega dobička pa od dva milijona do štiri milijone evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.