Slovenija
89 ogledov

Leto dni afere Baričevič

(Foto: Saša Despot) Saša Despot
V sredo mineva leto dni od afere po napadu bulmastifov na zdravnika Saša Baričevića. Večina kazenskih ovadb proti domnevno odgovornim zavržena. O zavržbah tudi generalno tožilstvo in notranjepolitični odbor.

2. februarja lani so trije psi bulmastifi, Atos, Atlas in Joy, napadli in usmrtili svojega lastnika Saša Barićeviča na Oražmovi ulici v Ljubljani.

Odškodnina iz zapuščine
Napadeni Stanislav Meglič je po odločitvi ljubljanskega sodišča upravičen do odškodnine, o višini katere bo sodišče še razpravljalo. V najboljšem primeru naj bi dobil nekaj več kot 400 tisočakov.

Zgodba se sicer začne že marca leta 2006, ko štirje psi upokojene zdravnice Zore Roter in njenega partnerja Saše napadejo takrat 35-letnega Tržičana Stanislava Megliča, ki se po službi v večernih urah vrača k parkiranemu avtomobilu na Oražmovi ulici. Napadenega pred podivjanimi psi rešijo policisti, enega psa usmrtijo, preostale tri pa zasežejo in odpeljejo v zavetišče Gmajnica.

Veterinarski inšpektor Uroš Andršček po neuspešnem poskusu prevzgoje izda odločbo o takojšnji usmrtitvi dveh psov v zavetišču, enega, Atosa, pa že pred tem vrnejo lastnici, ker je zanj ugotovljeno, da ni tako nasilen.

Zlorabe položajev
Afera je po mnenju mnogih razgalila luknje pravne države.

Tu se zgodba začne zapletati, saj psov zaradi pritožbe in sprožitve spora preko odvetniške pisarne Mira Senice na upravnem sodišču ne usmrtijo, njihov lastnik pa čez štiri leta postane žrtev njihovega napada.

Protikorupcijska komisija zaradi spornega postopka vračanja kazensko ovadi osem ljudi, ki jih sumi storitve kaznivih dejanj krive ovadbe, krive izpovedi, ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja in napeljevanja k tem dejanjem.

Interpelacije
Po interpelaciji je zaradi afere odstopil kmetijski minister Milan Pogačnik. Notranja ministrica Katarina Kresal je interpelacijo prestala.

Ljubljanski tožilci večino kazenskih ovadb proti domnevnim vpletenim – bivšemu kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku, nekdanji sekretarki na ministrstvu za kmetijstvo Sonji Bukovec, direktorici veterinarske uprave Vidi Čadonič Špelič, pravnikoma na kmetijskem ministrstvu Romanu Pečkaju in Tanji Hofman – 13. decembra zavržejo.

Sum spolne zlorabe
Marca GPU izda poročilo, v katerem piše, da ni mogoče ne potrditi ne zavreči suma spolne zlorabe Baričevičevih psov. Na Nacionalnem veterinarskem inštitutu decembra potrdijo, da so na umetnem penisu, najdenem ob napadenem Baričeviču, našli sledi pasje DNK.

Tako zdaj preiskujejo samo še kinologa Alenko Černe in Rajka Rotnerja ter odvetnika Mira Senico.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar napove, da bo tožilstvo znova preverilo odločitev o zavrženju kazenskih ovadb v zadevi Baričevič. Pri tem naj bi po nekaterih informacijah izločila policijo. Z zavržbami se ukvarja tudi notranjepolitični odbor.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.