Slovenija
83 ogledov

Leto dni kasneje še vedno brez ogrevanja

Laško
1/26
Žurnal24 main
Laščani še dolgo ne bodo pozabili lanskega septembra in poplav, ki so jih praktično za nekaj dni odrezale od sveta. Občina je takrat zabeležila 1,1 milijona evrov škode na infrastrukturi. Kakšno pa je stanje leto dni kasneje?

V znesek 1,1 milijona evrov sploh ni všteta škoda, ki je nastala zaradi plazu pri Zidanem Mostu. Poleg tega na občini tudi nimajo podatka, kakšna je bila škoda posameznih podjetij, denimo Pivovarne Laško, termalnega zdravilišča in podobno.

"Glede na trenutno situacijo v državi..."

Okoli 440 tisoč evrov so namenili za odpravo posledic poplav na infrastrukturi (plazovi, ceste). "Je pa to v bistvu prvi delni program sanacije škode. Glede na trenutno situacijo v državi bo to trajalo dve do tri leta, kar pomeni, da se bo pripravil še drugi in morda tretji delni sanacijski program. Za naslednje leto se že pripravlja drugi delni program z naše strani," nam je povedal Andrej Kaluža, vodja urada za okolje in prostor na občini Laško. Glede poplavne ugreznjenosti mesta Laško še čakajo odziv države oziroma ministrstva za okolje.

Zima se bliža, dogovora še vedno ni

Druga pomembna točka je še plaz, ki je naselje Majland odrezal od Zidanega Mosta. Tamkajšnji prebivalci še danes niso pripravljeni na zimsko sezono; sanacijska dela pa so morali zaradi nevarnosti ustaviti, saj bi lahko kdo ostal še brez bivališča. "To je velika zadeva, glede na to, da so prebivalci tega območja brez ogrevanja. Približuje se zimska sezona in na tem področju bo treba nekaj storiti. Ta stvar bi se že morala začeti izvajati. Investitor v tem delu so Slovenske železnice, vendar je na nekem sestanku koordinator za varstvo pri delu ustavil izvajanje del, ker je na vrhu tega plazu nek objekt. Obstaja nevarnost porušitve, zato se je treba glede tega še dogovoriti."

Na desnem bregu Savinje sicer pravkar dvigujejo tako imenovani obrambni zid pred poplavami na višino 20-letnih voda, kar bo pomenilo precejšen dvig. Za preprečevanje vdora Savinje v kanalizacijsko omrežje pa pripravljajo projekt in rešitev z žabjimi zaklopkami. Na vprašanje, ali in kako so pripravljeni na morebitno ponovitev poplav, Kaluža odgovarja: "Samo Laško je poplavno ogroženo, občina je tudi zelo plazovito območje, zato so ekipe dobro usposobljene. Mislim, da smo bolj kot ne pripravljeni."

Komentarjev 1
  • privat 09:35 18.september 2011.

    kakor vidim je nevarnost časovno blizu...drugega leta ta hiša nebo dočakala na hribu ampak pod hribom.