Slovenija
13 ogledov

Leto in pol samo za Jankovića

slovenija 1.3.2012, Ljubljana, intervju Zoran Jankovic, kandidat za zupana Ljubl Špela Mohorič
Kriminal. Policija tik pred tem, da odda kazensko ovadbo zoper Zorana Jankovića. Spor. Odhajajoči šef KPK naj bi najbolj dvomil o tem, da jo bo preiskovalcem sploh uspelo sestaviti.

Čez nekaj dni, skoraj zagotovo še pred božično-novoletnimi prazniki, naj bi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) po naših informacijah Specializiranemu državnemu tožilstvu (SDT) predali kazensko ovadbo zoper Zorana Jankovića, ki jo zaključujejo prav v teh dneh.

Brskali skoraj dve leti

S tem bodo policisti zaključili svoje delo v posebni preiskovalni komisiji, v katero so bili vključeni marca lani. Domnevno nezakonite posle ljubljanskega župana in oškodovanje Mestne občine Ljubljana (MOL) so preiskovali skupaj s tožilci, davčnimi inšpektorji, preiskovalci Urada za preprečevanje pranja denarja in Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Člani mešane preiskovalne skupine so vsak na svojem področju zbirali dokaze o domnevnih nepravilnostih pri gradnji športnega parka Stožice, Jankoviću pa naj bi v ovadbi med drugim očitali kazniva dejanja goljufije, zlorabo položaja, davčno utajo, sporno porabo in pretok denarja MOL, namenjenega plačilu gradbenih del, ki je med vrsto verižnih nakazil med različnimi podjetji na koncu kot posojilo pristalo na računu podjetja Baza Dante. Lastnik podjetja, ki nima zaposlenih niti poslovnih prostorov, ampak le poštni nabiralnik, pa naj bi bil prijatelj Jankovićevega sina Damjana Jankovića.

Pisali leto in tri mesece

NPU je tudi zato konec septembra lani med hišnimi preiskavami pri Jankovićevih in na MOL dokaze iskal tudi pri Damjanu Jankoviću. Od tedaj pa so kriminalisti intenzivno pregledovali vse zasežene pogodbe, sporazume in račune za gradnjo v Stožicah ter sestavljali kazensko ovadbo.

"Premalo in prepočasi"

O vsem skupaj naj bi na rednih sestankih obveščali preostale preiskovalce, člane preiskovalne skupine, ki naj bi policistom tudi sproti predajali svoj del dokazov, potrebnih za ovadbo. Delo teh preiskovalcev pa naj bi kot vodja preiskovalne skupine usmerjala tožilka SDT Blanka Žgajnar. A čeprav naj bi preiskovalci večinoma delovali usklajeno, naj bi se nad takšnim načinom dela pritoževali na KPK; ti naj bi tako članom skupine in vodji v različnih krogih očitali, da postopek vodijo prepočasi in da preiskujejo premalo podrobno. Odhajajoči vodja KPK Goran Klemenčič je preiskovalni skupini očital predvsem to, da je bil član komisije na sicer številne sestanke vabljen vsega skupaj največ dvakrat. Za to naj bi najbolj krivil tožilko. Na KPK uradno pojasnjujejo, da ne smejo razkriti, kolikokrat so bili prisotni na srečanjih preiskovalne skupine, ker da so to tajni podatki. Kljub tej domnevni zaupnosti pa pričakujejo, da bodo to pojasnili na SDT, kamor so nas napotili z vprašanji.

Komentarjev 12
  • Scott 00:42 07.december 2013.

    Kaj ni tajkune začel že dolgo nazaj v Smeltu ustvarjati umobolni pritlikavi zamaščeni stvor?

  • žuža_77 19:54 06.december 2013.

    čudno, da so zdaj veseli, da se otrokom ni nič zgodilo, ko pa so po mariborskih lani vlivali solzilec pa jih je gladko bolel moški spolni organ.. zanimivo

  • zztop 19:44 06.december 2013.

    Ti se brzdej , če si konj. Domov si ga pelji, najboljše da ga nagačiš. Ti pa on nista Ljubljana, še je kdo drug tud.