Slovenija
25 ogledov

Letos 12 milijonov

Lani je bilo največ sredstev namenjenih za menjavo oken. (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Krediti. Tudi za zamenjavo oken in nakup kotlovnice na biomaso.

"Letošnji javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov ponuja za 12 milijonov evrov ugodnih kreditov po fiksni nominalni obrestni meri,” je pojasnila Vesna Vidič.

 

Na podlagi do zdaj podpisanih kreditnih pogodb z občani v sklopu lanskega javnega poziva na Eko skladu ugotavljajo, da je bilo največ sredstev namenjenih za zamenjavo oken, sledijo naložbe v zamenjavo azbestne strešne kritine ter naložbe v toplotno izolacijo fasad.

 

Krediti za menjavo
"Eko sklad že vrsto let dodeljuje ugodne kredite tudi za zamenjavo strešnih kritin, ki vsebujejo azbestna vlakna," je spomnila Vesna Vidič. Na podlagi letošnjega javnega poziva za kreditiranje okoljskih naložb občanov se višina kredita za tovrstne naložbe določi na podlagi priznanih stroškov naložbe, ki lahko skupno dosežejo največ 44 evrov na kvadratni meter zamenjane azbestne kritine.

Tem sledijo naložbe v izrabo obnovljivih virov energije, kot je namestitev toplotnih črpalk in kotlovnic na biomaso.

Obrestna mera kredita

Obrestna mera kredita je po navedbah Vidičeve diferencirana glede na ročnost kredita. Za kredite z odplačilno dobo do pet let je letna obrestna mera 3,2-odstotna, za kredite z odplačilno dobo pet let in več, vendar ne več kot deset let, pa 3,9-odstotna.

 

Kredit se lahko odobri do višine priznanih stroškov naložbe in največ 20 tisoč evrov. Pri finančno zahtevnejših naložbah (gradnja nizkoenergijske ali pasivne hiše, namestitev naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, obsežnejša obnova obstoječih stanovanjskih stavb z izvedbo najmanj treh ukrepov ...) je kredit lahko višji. Znaša lahko 40 tisoč evrov, vendar ne sme biti višji od priznanih stroškov naložbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.