Slovenija
23 ogledov

Letos 200 tisočakov škode

Volk Shutterstock
Volkovi. Akcijski načrt za upravljanje z njimi je v usklajevanju.

Po podatkih, v katerih manjka nekaj zadnjih zahtevkov iz novembra in decembra, je bilo lani 375 škodnih dogodkov, za kar je bilo namenjenih 213.134,68 evra proračunskih sredstev za povračilo škode, ki jo je povzročil volk.

Na udaru drobnica

Najpogosteje volkovi napadejo drobnico. Zaradi takih napadov je bilo leta 2010 izplačanih dobrih 313 tisoč evrov odškodnin, skupno pa dobrih 333 tisočakov. Leta 2009 je ta znesek znašal 272 tisoč evrov, sicer pa prvi mesti pri povzročiteljih škode med divjimi živalmi zasedata volk in medved. Leta 2009 je volk zakrivil 57 odstotkov izplačanih odškodnin, leta 2010 pa 52.

Potem ko je spletna skupnost Tretji člen ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) pozvala k moratoriju na odstrel volkov, je to znižalo število načrtovanega odvzema z 12 na 8. Tretji člen je ministrstvo pozval tudi k takojšnjemu sprejetju akcijskega načrta za upravljanje z volkom. Načrt je v končnem usklajevanju in bo najverjetneje sprejet letos, pojasnjujejo na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.