Slovenija
56 ogledov

Letos 600.000 tisoč več informativnih izračunov dohodnine

slovenija 03.04.2009 dohodnina, napoved dohodnine, pismo, posta, davcna uprava, Boštjan Tacol
Finančna uprava bo letos poslala okrog 600 tisoč informativnih izračunov več kot lani.

Medtem ko je bilo lani v obeh tranšah poslanih manj kot milijon informativnih izračunov, jih bo letos samo v prvi tranši več kot 900 tisoč. 

Letos bodo zaradi spremembe zakona informativne izračune prejeli vsi, ki so lani prejeli kakršen koli dohodek. V preteklih letih so ga dobili le tisti, ki so z obdavčljivimi prihodki presegli splošno olajšavo (okrog 3.300 evrov) ali pri študentih okrog 2.400 evrov. 

Kdor ni vložil, doslej ni dobil vrnjene akontacije

Letos ga bodo tako informativni izračun prejeli vsi upokojenci, ki jih je okrog pol milijona, in tudi študenti, ki so s študentskim delom zaslužili le le malo. 

Večina študentov bo imela od informativnih izračunov korist. Od študentskega dela se jim namreč odtegne akontacija dohodnine, ki se jim bo zdaj vrnila avtomatično, v preteklih leti pa so morali, da so jo dobili vrnjeno, sami vložiti dohodninsko napoved. Lani je bilo tako vloženih okrog 7500 dohodninskih napovedi. 

Upokojenci v ogromni večini z ničlami

Velika večina upokojencev, ki bodo po novem dobili informativne izračune, bo imela ničlo, torej jim dohodnine ne bo treba doplačati niti ne bodo dobili vrnjene. Bo pa informativni izračun najbrž pomiril vse tiste, ki so imeli kakšen dodatni dohodek, pa jih je skrbelo, ali bi morali sami vložiti napoved. 

PREBERITE TUDI:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara 06:57 31.marec 2016.

    Pa sem že mislil da se podatek, v naslovu, nanaša na NOVO zaposlenih davčnih obveznikov....