Slovenija
3 ogledov

Letos 80 odstotkov manj medu

Čebelnjak Nada Černič Cvetanovski
Slovenski čebelarji ocenjujejo, da bodo letos pridelali kar 80 odstotkov manj medu, kot ga v povprečnih letih. Bo med dražji?

Letošnje vreme čebelarjem res ni naklonjeno; prvi udarec so dobili že pozimi. Žled je močno prizadel pašo slovenskih čebel. "Žled je kriv, ker je slabša paša na lipi, kostanju, žled je naredil škodo tudi na iglavcih in hoji, kjer je polomljenih več vrhov. Tam bo slabša paša do obnovitve gozdov, kar bo trajalo najmanj 10 let," za zurnal24.si pojasnjuje Jure Justinek, vodja opazovalno napovedovalne službe medenja pri Čebelarski zvezi Slovenije.

Žled in slabo vreme sta prizadela čebelarje tako zelo, da ti sezono že ocenjujejo za katastrofalno. Medu bo za 80 odstotkov manj, kot v povprečni sezoni. "Povprečno pridelamo dobrih dva tisoč ton medu na letni ravni, letos ga bo slabih 400 ton," pravi Justinek. Najbolj slaba sezona seveda vpliva na tiste čebelarje, ki od tega živijo; v Sloveniji je takšnih okrog 500.

Pomoč so že naslovili na državo, ki jim jo je tudi obljubila. "Čebelarji smo predlagali bodisi odpis davkov, finačno pomoč, ali kakšno drugo obliko pomoči," pravi Justinek. Ravno danes so imeli čebelarji na ministrstvu za kmetijstvo sestanek, kjer so se dogovarjali glede pomoči. "Čebelarji moramo najprej pripraviti natančnejše poročilo glede letošnjega pridelka, potem pa bomo zagotovo dosegli dogovor," je prepričan Justinek, ki dodaja, da ministrstvu imajo posluh za njihove težave.

Kaj pa cena? "Višanje cene medu na podlagi ene slabe letine bi bilo kratkoročno," je jasen Justinek s Čebelarske zveze Slovenije. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.