Slovenija
9 ogledov

Letos bomo začeli graditi 1,4 km avtocest

Družba za avtoceste bo letos za servisiranje starih in tekočih obveznosti potrebovala kar več kot 698 milijonov evrov.
Letos naj bi bilo predvidoma prometu predanega 56,9 kilometra avtocest, za kar bo porabljenih 227 milijonov evrov. Načrt razvoja in obnavljanja avtocest za leto 2009 naj bi vlada predvidoma sprejemala jutri.

Iz dokumenta je razvidno, da bo prometu zagotovo predanega le 31,3 kilometra avtocest. Po preostalih odsekih (to je po desetih kilometrih avtoceste prek Rebernic, po odsekih Pluska–Ponikve in Ponikve–Hrastovlje) bi se lahko vozili šele leta 2010. Vse je namreč odvisno od tega, ali bodo "ugodne vremenske razmere omogočile pospešeno dinamiko izvajanja del, in tega, ali bodo pravočasno končani postopki javnega naročanja ter odkupi manjkajočih zemljišč", piše v letnem načrtu.

Za povečavo kliknite na sliko.

 

Hkrati se bo letos nadaljevala gradnja 24,8 kilometra že začetih avtocest v skupnem znesku 80 milijonov evrov. Na 75,7 kilometra odsekov, ki so bili že predani prometu, pa se bodo izvajala zaključna dela.

Iz letnega načrta je razvidno še, da bo letos na novo začeta le gradnja 1,4 kilometra avtocestnega odseka na primorskem kraku odseka Klanec–Ankaran, navezava na Luko Koper (druga faza). Za ta odsek bodo letos odšteli milijon evrov. Skupno bodo gradbena dela na avtocestah stala 343 milijonov evrov. Financirana bodo tudi s tremi novimi posojili, vrednimi 271 milijonov evrov. Bo pa Dars za servisiranje vseh obveznosti, tako obstoječih kot novih, letos potreboval kar 698,28 milijona evrov.

Načrt: Med Kosezami in Kozarjami po šestpasovnici
Projektno in drugo dokumentacijo bo letos Dars pripravljal za naslednje odseke:
Lendava–Pince, Jagodje–Lucija, Stanežiče–Brod, Ptuj–Markovci, za priključek Brezovica, Dravograd–Arja vas, Postojna/Divača–Pivka, Pivka–Jelšane, Koper–Šmarje, Šmarje–Dragonja, Draženci–G ruškovje, Jeprca–Stanežiče. Za odsek med Kosezami in Kozarjami pa bodo pripravili dokumentacijo za razširitev v šestpasovnico. Za pripravo dokumentacije na teh odsekih je letos predvidenih 10,4 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.