Slovenija
28 ogledov

Letos manj pijančevanja

Parkirišča in postajališča krožnega prometa Žurnal24 main
Organizatorji poletov v Planici bodo pri vseh vhodih nadzirali in s površinskimi pregledi preprečili vnos večje količine alkohola, vsem vinjenim pa bodo vstop prepovedali.
 

Ponudba hrane in pijače ter cene vstopnic za stojišča in tribune

Hrana. Pleskavica, kranjska klobasa, sendvič, hot dog ali krof. Klobasa z dodatki bo stala šest, krof pa dva evra.
Pijača. Obiskovalcem bodo na voljo pivo, ledeni čaj, vino, energijske pijače, voda, žganje in brezalkoholne pijače, kot so kokakola, fanta in ledeni čaj. Plastenka vode bo stala 1,5, kokakole pa 2,5 evra.
Vstopnice. Cena stojišča bo v četrtek za odrasle znašala deset, od petka do nedelje pa 18 evrov. Sedež na tribuni B stane 30, na tribuni A pa 35 evrov. Z vstopnico Klub Planica za 200 evrov boste sedeli na tribuni Klub Planica, imeli zastonj hrano in pijačo ter prevoz iz Kranjske Gore.

Organizatorji poletov v Planici bodo nadaljevali lani začeto akcijo Manj alkohola v Planici.

Pri vseh vhodih bodo nadzirali in s površinskimi pregledi preprečili vnos večje količine alkohola. Vstop bodo prepovedali vsem vidno vinjenim, na prireditev pa je prepovedano prinesti nevarne predmete, kot so ustekleničene pijače, orožje in pirotehnični izdelki.

Prvi skočil Branko Iskra
Jutri bo v dolini pod Poncami ob 11. uri preizkus letalnice, ki bo konec tedna gostila finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. Prvi bo skočil Branko Iskra, ki je v tej sezoni preizkusil že vse letalnice na svetu, skočil pa bo tudi zmagovalec svetovnega pokala v nordijski kombinaciji, Finec Anssi Koivuranta. V četrtek se bo ob 9. uri začel uradni trening, v petek ob 15.15 pa je predvidena prva serija poletov.

"Letos smo v predprodaji prodali 20 odstotkov vstopnic več,"
je dejal generalni sekretar tekmovanja Rudi Finžgar in dodal, da je proračun prireditve 1,6 milijona evrov.

 

Zabava s Kingstoni

V petek se bo zabavni program začel ob 17. uri z DJ Bucyjem, v soboto ob 12. uri in v nedeljo ob 12.15 pa bodo igrali Kingstoni.

Poskrbljeno za varnost
Po besedah Draga Bahuna, predsednika izvršilnega odbora nordijskega smučarskega sklada, letos v Planici pričakujejo 50 tisoč obiskovalcev. Poleg policistov bo zato za varnost skrbelo 125 rediteljev in varnostnikov.

Zibelka poletov
Franci Petek, športni direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije: "Planica pritegne veliko obiskovalcev, saj so skoki malce poseben šport. V njem se ne more preizkusiti vsak , zato gledalci vidijo skakalce in letalce kot neke junake, ki so resnično drzni. Mislim, da je to čar tega športa. Planica je poleg tega svetovna zibelka poletov, za Slovence pa predstavlja neko tradicijo, simbol in identiteto."

Miniintervju s sociologom Gregorjem Tomcem
Kot kranjska klobasa

Zakaj so poleti v Planici tako obiskani?
Planica je za mnoge romarska pot, tako kot na romanje človek ne gre zaradi Marije, ampak predvsem zaradi kondicije, tako da tudi v Planico ne hodijo predvsem zaradi skokov.

Zakaj je tam vedno toliko pijančevanja? Zakaj ga na svetovnem pokalu v smučanju v Kranjski Gori ni toliko?

Planica je žur in veselica, Kranjska Gora pa je šport in tekma. V Planici te čudno gledajo, če si trezen, v Kranjski Gori izpadeš kmet, če si pijan.

Zakaj polete v Planici vsako leto gleda toliko gledalcev tudi po televiziji?
Planica spada k slovenskemu nacionalnemu značaju, tako kot kranjska klobasa, kozolec ali Katoliška cerkev. Gledanje skokov na televiziji imamo v genih.

Celoten intervju s psihoanalitikom Romanom Vodebom pa si lahko preberete tu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.