Slovenija
170 ogledov

Letos očetje upravičeni do dodatnih 5 dni dopusta

Družinski ribolov Profimedias
Očetje otrok, ki še niso končali prvega razreda osnove šole, bodo letos upravičeni še do dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta, a le če še niso uveljavljali neplačanega očetovskega dopusta.

Doslej so bili očetje upravičeni do 15 dni plačanega dopusta, ki so ga morali izrabiti do šestega meseca otrokove starosti. Z januarjem pa imajo pravico še do dodanih 5 dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga lahko izrabijo po koncu starševskega dopusta najkasneje pa do konca prvega razreda osnovne šole otroka.

Neplačanega dopusta bo manj!

Še naprej imajo očetje pravico tudi do neplačanega očetovskega dopusta, ki se je po novem letu iz 75 dni   skrajšal na 50 dni, in ga more oče izkoristiti v obliki polne odsotnosti od dela do 3. leta otrokove starosti. Po pojasnilih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, v tem času država očetom zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače.

Očetje otrok, ki so rojeni 2009 ali kasneje (še obiskujejo prvi razred osnovne šole), lahko tako očetovski dopust uveljavljajo z vlogo na centru za socialno delo, a le če še niso uveljavljali neplačanega očetovskega dopusta (o neplačanem očetovskem dopustu jim še ni bilo odločeno z odločbo).

Zakon, ki je vezan na gospodarsko rast, naj bi postopoma do leta 2018 očetom omogočil 30 dni plačanega dopusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.