Slovenija
21 ogledov

Letos omejitve za fante

(Foto: Daša Purgaj) Žurnal24 main
Letovanje Punat. Posebne omejitve za fante devetega razreda. Kdo lahko gre, bo odločil sekretar. Zdravniki povedo, kdo je težje prilagodljiv.
Prostovoljno delo

Usposabljanje
. Za
zdaj je pri mariborskem RK prijavljenih 160 kandidatov za prostovoljno delo, za uspešno izvedbo letovanja pa potrebujejo 280 vzgojiteljev prostovoljcev. “Letos je že naša 55. sezona letovanja in samo lani smo imeli slabo izkušnjo, ki je bila posledica večjih skupin težje vodljivih otrok, izjemno velike agresivnosti, želje po izpostavljenosti pred drugimi in relativno liberalnega odnosa vzgojiteljev teh skupin,” pravi Kovačič. Letos bodo za vzgojitelje organizirali trojno usposabljanje, z vzgojnim ukrepom predčasne prekinitve letovanja pa ne bodo odlašali.

Moj sin je že dvakrat letoval z Rdečim križem (RK) v Punatu. Letos pa imamo težave, ker obiskuje deveti razred in je fant. Ni prav, da so letos vsi devetošolci označeni kot potencialno nevarni,” nas je poklicala zaskrbljena mama (ime in priimek hranimo v uredništvu), ki ji na RK niso povedali, katerim kriterijem bodo pri odločitvi sledili.

Ostreje samo za fante
Letos so pri mariborski območni organiziciji (OO) RK res zaostrili kriterije, in to samo za dečke, ki obiskujejo deveti razred. “Zaradi lanskega neprimernega obnašanja fantov izhodnega razreda letos sami odločamo, koga bomo vzeli s seboj na letovanje,” pravi Alojz Kovačič, sekretar OO RK.

“Osnovni kriterij je, da je otrok težje prilagodljiv. To zapiše zdravnik v zdravstveni anamnezi. Povezujemo se tudi s socialnimi službami v osnovnih šolah in se pogovarjamo s starši. Drugi kriterij pa je, če smo z otrokom že imeli težave na letovanju
,” pojasnjuje Kovačič.

Dodaja, da otroci, ki se niso pripravljeni vključiti v skupno življenje in delo z njimi, ne bodo mogli letovati, saj vzgojiteljem, ki so prostovoljci, ne more naložiti skrbi in bremena za takšne otroke.

Odloča sekretar

17. junija odide prva izmena predšolskih otrok na letovanje v Punat.

Osebni zdravnik predlaga letovanje za otroka zaradi zdravstvenega stanja, o tem predlogu odloča mariborska enota zavoda za zdravstveno zavarovanje, v OO RK pa nato predlog dokončno potrdijo ali zavrnejo. “Starši se pogovorijo z našo službo. Mene pa je doletela ta nehvaležna in odgovorna naloga, da se odločim, kdo gre z nami in kdo ne,” še pravi Kovačič, ki dodaja še, da že zaradi tega, ker lahko sprejemejo le 440 otrok na izmeno.

“Z dekleti tudi težave”
Letošnji ukrep je uperjen samo proti fantom devetih razredov. Mama, ki nas je obvestila, meni: “Če nekdo povroča težave, je prav, da se ga odstrani, pa če je to fant ali dekle, starejši ali mlajši.” Kovačič pravi, da niso diskriminatorni: “Pri dekletih do zdaj nismo opazili težje prilagodljivosti ali namernega uničevanja opreme.” Janez Merc, dolgoletni vzgojitelj v Punatu poudarja, da so ukrepi potrebni: “S puncami nismo imeli nič manj težav kot s fanti. Morajo pa tudi starši sprejeti odgovornost. Vzgojitelj je tam zaradi cele skupine, ne pa za posameznika.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.