Slovenija
38 ogledov

Letos še strožji nadzor

“Ker vsako leto odkrijemo veliko ponarejenih izkaznic za voditelje čolnov, namer Žurnal24 main
Varnost na morju. Uprava za pomorstvo za označitev pasov za kopalce in plovbo.
88 lastnikov plovil je uprava za pomorstvo lani kaznovala, ker so uporabljali divja sidrišča.

Obala. “Letos bomo začeli agresivnejšo kampanjo v času navtične sezone, ki poteka od začetka aprila do septembra. Ojačali bomo nadzor varne plovbe s patruljami in ozaveščali ljudi,” je dejal Tomo Borovničar, direktor uprave za pomorstvo. Lani se je v našem morju zgodilo kar pet nesreč, od tega se je ena končala s smrtnim izidom. Pripravili so paket varnostnih ukrepov, ki pa jih mora država še zakonsko sprejeti. Med drugim bi pri 200 metrih od obale postavili boje, ki bi označevale meje, do kje je dovoljeno sidrati, vsi organizatorji vodnih športov pa bodo morali imeti z bojami označen 150-metrski pas.

Posodobitev flote
Kot poudarja Davorin Fantulin, pristaniški kapitan, je največji problem plovba preblizu obale. Kopalci smejo plavati 150 metrov od obale, čoln sme pluti dvesto metrov od nje in dlje, če pa glisira, 250 metrov. “Nespoštovanje tega predpisa pomeni neposredno ogrožanje življenja,” dodaja Fantulin. V letošnji sezoni bodo povečali število ljudi na morju, za drugo leto pa načrtujejo posodobitev flote v Izoli in Piranu z nabavo novih patruljno-reševalnih plovil (eno plovilo stane okoli 250 tisoč evrov). V naslednjih letih načrtujejo vzpostavitev sistema radarskega nadzora, s katerim bo veliko lažji nadzor tudi ob gosti megli.

Dan odprtih vrat

V nedeljo bo v sklopu dneva pomorstva v Kopru od 10. do 16. ure dan odprtih vrat na Ukmarjevem trgu. Ogledati si bo mogoče patruljni čoln uprave za pomorstvo, policijska čolna P111 in P66 ter vojaško ladjo Triglav. Ob 11. uri bodo vlačilci podjetja Adria Tow organizirali predstavo z vodnimi topovi. Iz varnostnih razlogov na čolne ne bo mogoče iti v 
pustnih maskah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.