Slovenija
17 ogledov

Letos smo poslali že več kot pol milijarde esemesov

SMS sporočila Shutterstock
V prvem letošnjem četrtletju je bilo poslanih 537 milijonov SMS-sporočil in več kot 11 milijonov MMS-sporočil.

Uporabniki slovenskih mobilnih operaterjev so v prvem letošnjem četrtletju poslali skoraj 537 milijonov SMS-sporočil, kar je 27 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Število poslanih MMS-sporočil se je v tem obdobju povečalo za 11 odstotkov, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Govorili smo kar 16 milijonov ur

Skupni odhodni promet iz mobilnih omrežij je bil v letošnjem prvem četrtletju za tri odstotke večji kot lani, pri čemer se je domači promet povečal za tri odstotke, mednarodni promet pa je upadel za deset odstotkov. Na področju govornega prometa je bilo v prvih treh mesecih letos zabeleženih več kot 16 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz mobilnih omrežij.

Tudi uporabnikov vse več

Uporabnikov mobilnih omrežij je bilo ob koncu prvega četrtletja skoraj 2.244.000, kar je štiri odstotke več kot ob koncu lanskega zadnjega četrtletja. Od tega je bilo 72 odstotkov naročnikov.

Fiksne telefone uporabljamo vse manj

Na področju fiksne telefonije je bilo v prvih treh mesecih zabeleženih več kot 4,6 milijona ur odhodnega govornega prometa, kar je za štiri odstotke manj kot v istem obdobju lani. Domači odhodni govorni promet se je prav tako zmanjšal za štiri odstotke, mednarodni pa za šest odstotkov.

Vse bolj modernizirani

Na področju fiksne telefonije se je število priključkov internetne telefonije (VoIP) v prvem tromesečju glede na isto obdobje lani povečalo za devet odstotkov. VoIP priključki obsegajo že 54 odstotkov vseh fiksnih telefonskih priključkov v Sloveniji. Teh je po podatkih statističnega urada več kot 762 tisoč, od tega jih je 74 odstotkov v zasebni lasti.

Prav tako narašča tudi število širokopasovnih priključkov. Ob koncu prvega letošnjega četrtletja je bilo v Sloveniji za tri odstotke več širokopasovnih priključkov za dostop do interneta kot ob koncu istega obdobja lani. Ob koncu prvega četrtletja je bilo v Sloveniji 518 tisoč širokopasovnih priključkov – 85 odstotkov teh so za dostop do interneta uporabljali zasebni uporabniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.