Slovenija
22 ogledov

Letos upajo na 10 tisoč naročnikov

wifi, mobilni internet Jaka Dimc
LTE. Omrežje četrte generacije mobilne telefonije na voljo v 27 slovenskih mestih.

“V teoriji omrežje omogoča hitrost prenosa podatkov do 100 megabitov na sekundo (Mb/s), v praksi pa bodo lahko uporabniki multimedijske vsebine prenašali s hitrostjo okoli 40 Mb/s,” pravi podpredsednik uprave Telekoma Zoran Vehovar, kjer so za investicijo v novo generacijo mobilne telefonije – delovati je začelo danes – doslej namenili okoli tri milijone evrov.

Do konca leta bo zastonj

Pri našem največjem telekomunikacijskem operaterju upajo, da bo do konca leta omrežje LTE uporabljalo deset tisoč uporabnikov. Za lastnike mobilnikov in podatkovnih naprav, ki podpirajo delovanje v omrežju četrte generacije, je nova storitev do konca leta zastonj, po izteku promocijskega obdobja bodo za uporabo omrežja LTE zaračunali šest evrov na mesec.

Uporabniki podatkovnih naprav, ki podpirajo omrežje četrte generacije, se lahko odločijo tudi za samostojno naročniško razmerje; mesečna naročnina je 39 evrov, vključuje pa prenos 40 gigabajtov (GB) podatkov.

Mobitel ima sicer v ponudbi dva mobilnika in eno podatkovno napravo, ki omogočajo delovanje v novem omrežju, obljubljajo pa, da bodo ponudbo LTE-naprav izpopolnili.

Letos 40-odstotna pokritost

Novo omrežje trenutno deluje prek 93 baznih postaj, do konca leta pa bodo njihovo število povečali na 250. Zagotavljajo, da bo prednosti novega omrežja lahko koristilo 40 odstotkov prebivalstva.

Komentarjev 1
  • dino.sepe 13:58 21.marec 2013.

    To lahko na Mobitelu samo sanjajo. Mogoče bodo to cifro res dosegli sedaj ko bo do konca leto to omrežje brezplačno, potem pa ko bo plačljivo, pa se bo ta številka bistveno zmanjšala in sploh ne bo tako velika kot ...prikaži več so pričakovanja na Mobitelu. Po drugi strani pa je smešno da bodo to ponujali v mestih, kjer je že tako v veliki večini pokritost z brezplačnimi wirelessi. Ta investicija je zgrešena in večina ljudi bo še naprej prisegala na omrežje 3G ki mu sploh nič ne manjka.