Slovenija
5 ogledov

Letos z vlakom še ne boste mogli na morje

vlak Saša Despot
Obnova železniške infrastrukture, ki jo je uničil žledolom, se bo zavlekla še najmanj v prihodnje leto.

Kljub začetnim napovedim Slovenskih železnic, da bodo potniški promet na primorski progi vzpostavili do maja, se danes še vedno lahko odpravite na morje le z nadomestnim avtobusnim prevozom. Na železnicah pojasnjujejo, da trenutno potekajo razpisi za izdelavo projektne dokumentacije za obnovo različnih odsekov, v petek pa se bo na odseku Verd - Logatec začela gradnja temeljev za stebre vozne mreže na desnem tiru.

Potniški promet naj bi se na primorskem vzpostavil postopoma, zagotovo pa ne letos: "Za določitev natančnega datuma dokončne vzpostavitve potniškega prometa je za zdaj še prezgodaj, naš cilj pa je vzpostavitev potniškega prometa spomladi naslednje leto.“ Potniški promet bo vzpostavljen postopoma, v skladu z napredovanjem del se bo povečevalo število potniških vlakov - najprej daljinski, nato pa še lokalni.

Vsak mesec še dodatni 1,5 milijona stroškov

Trenutno na primorski progi v tovorne namene vozijo dizelske lokomotive, ki pa za Slovenske železnice vsak mesec predstavljajo okrog 1,5 milijona evrov dodatnih stroškov.

Žledolom je po grobih ocenah na železniški infrastrukturi povzročil za okoli 41 milijonov evrov škode, v kar pa niso všteti še dodatni stroški zaradi spremenjenega načina obratovanja. Za odpravo škode bo letos država namenila 2 milijona evrov, še dodatnih 14,7 pričakujejo na železnicah od zavarovalnine. Preostalih 3,55 milijona evrov pa naj bi Ministrstvo za infrastrukturo in prostor zagotovilo še v naslednjem letu. Na železnicah pa še pojasnjujejo, da kot upravljavec javne železniške infrastrukture ne prejmejo nobenih sredstev, dokler ni opravljena storitev. "Plačilo se izvede na osnovi izstavljene situacije. Javna železniška infrastruktura je namreč last države, ne Slovenskih železnic.“

Komentarjev 7
  • Žurnalček 08:13 30.avgust 2014.

    Projektba in ne vem kakšna dokumentacija ? Ali progani ni bila ŽE ELEKTRIFICIRANA in kje so načrti po kateri je bila elektrificirana?????Če obstojijo načrti AUSTROOGRSKE za vsak meter žel. prog v SLO , kje so slovenski načrti za že ...prikaži veče izvedeno elektrifikacijo . A za to, da premaknete dva stebra 2 metra naprej ali nazaj, rabite novo projektno dokumentacijo za celo progo od LJ do Kopra ????????? Bem vam sunce lopovsko !

  • Žurnalček 08:07 30.avgust 2014.

    Projekta in ne vem še kakšna dokumentacija ? Ali proga ni

  • miro 16:24 13.avgust 2014.

    sarkazem gor sarkazem dol dejstva so pa taka kot napisal. samo upajo naj da komu film ne poči potem bojo pa tožbe padale to bo pa VERIŽNA REAKCIJA