Slovenija
68 ogledov

Letos že 20 zastrupitev z drogo GHB

Pri manjših odmerkih ima GHB podoben učinek kot alkohol, večje doze pa povzročij Žurnal24 main
Število zastrupitev z drogo GHB narašča, ugotavljajo v ljubljanskem UKC, kjer so obravnavali že več primerov, ko so pacienti drogo popili nehote.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so lani zabeležili 31 primerov, letos pa že več kot 20 primerov zastrupitev z drogo GHB (Gama-hidroksi butirat). Drogo, znano tudi kot droga za posilstva, so v ljubljanskem klubu Gala Hala v pijačo minuli konec tedna najverjetneje podtaknili tudi 21 letni obiskovalki.

Število zastrupitev tako v zadnjih dveh letih narašča, ugotavljajo na UKC Ljubljana."Gre za drogo v tekoči obliki, ki nima vonja, ne okusa, zato je žrtve ne morejo zaznati. Žrtev, ki ji je droga podtaknjena, običajno izgubi zavest, pri tem počasi in plitvo diha, lahko tudi bruha. Dobi lahko pljučnico ali epileptične krče," je povedal vodja centra za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana Miran Brvar.

Pri predoziranju nujna prva pomoč

Človek, ki zaužije preveč droge GHB, postane najprej omotičen, nima moči in izgubi zavest. Takšno osebo je treba dati takoj v položaj za nezavest in poklicati prvo pomoč. V manjših količinah pa droga povzroča evforijo.

"Največja nevarnost za osebo, ki zaužije preveč droge je, da pade v nezavest in se zaduši, če ji ni nudena primerna pomoč, druga nevarnost pa je, da zaradi anestetičnih učinkov droge oseba prepočasi diha in pride do okvare možganov. Take primere smo že imeli," pravi Brvar.

Na UKC Ljubljana so obravnavali več primerov zastrupitev, ko  je drogo GHB nenamerno  istočasno popilo štiri ali pet ljudi. "Nekateri pa jo popijejo tudi zavestno z namenom, da občutijo evforijo ali da jih pomiri," pravi Brvar. Večinoma gre za moške, stare med 25 in 30 let.

Osebe, pri katerih pride do predoziranja, včasih potrebujejo umetno dihanje in so sprejete v intenzivno enoto, večina pa se jih po nekaj urah prebudi in so odpuščene domov. Prisotnost droge v bolnišnici ugotavljajo s hitrimi testi urina in krvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.