Slovenija
19 ogledov

Letos že 31 iskanj planincev in gornikov; policija poostreno še v hribe

Triglav Profimedias
Za varen obisk slovenskih gora policisti gorske enote tudi letos skrbijo s preventivnimi aktivnostmi na planinskih poteh ter na vrhovih Julijskih Alp in Kamniško-Savinjskih Alp. Ne glede na opozorila je bilo letos že več smrtnih in primerov hudih poškodb.

Do letošnjega 15. julija so slovenski policisti zabeležili že 173 posredovanj v gorah, od tega 142 reševanj in 31 iskanj pogrešanih oziroma izgubljenih gornikov. Skupno so v dolino prepeljali 57 nepoškodovanih planincev in planink, 19 hudo poškodovanih, žal so slovenske gore do navedenega datuma terjale tudi že pet življenj.

Lani v vsem letu je bilo v podobnih dogodkih 90 nepoškodovanih gornikov, 60 huje poškodovanih gornikov, umrlo jih je 15. Policisti so lani skupaj opravili skoraj 400 reševanj in iskanj planincev.

Policija v gore

Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah. Največ nesreč se še vedno zgodi pri hoji po poti. Vzrok za gorske nesreče najpogosteje predstavlja neprimerna oprema (obutev), zaradi česar pride do zdrsa in poškodb različnih delov telesa. Poškodbe so pogosto tudi posledica padajočega kamenja.

Policisti gorske enote so sicer že junija in julija izvedli več preventivnih aktivnosti. V tem času so na neustrezno opremo opozorili okoli 30 pohodnikov, od katerih jih je pet posebej izstopalo: proti Triglavu so hodili v nizkih športnih čevljih, ena oseba celo bosa!

Policisti bodo vse do konca avgusta pripravili še več preventivnih akcij, datume in območja, kje se bodo nahajali določen konec tedna, najdete na tej povezavi. 

Komentarjev 5
  • Žurnalček 13:48 21.julij 2015.

    Pa tud najmanj 1 Slovenc - Jaz !

  • Pepe007 09:33 21.julij 2015.

    Dodatno zavarovanje za reševanje. Članstvo v planinski zvezi prinaša nekaj zavarovanj.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:54 20.julij 2015.

    ja recimo da če bi bili primerno opremljeni ne bi plačal nič če pa ne bi bili primerno opremljeni pa da se jim kej zgodi bi pa plačal nekaj procentov mesečnega prihodka.