Slovenija
45 ogledov

Letos že deset prijav izsiljevanja mladostnikov na spletu

računalnik najstnica splet internet Shutterstock
Največ prijav o izsiljevanjih mladostnikov preko spleta prihaja iz murskosoboškega območja. Nekateri svoje žrtve pripravijo celo do tega, da se pred kamero samozadovoljujejo. S posnetki jih nato izsiljujejo za nove posnetke ali denar.

Policisti so letos prejeli že deset prijav izsiljevanja preko spleta in družabnih omrežij, kot so Facebook, Ask.fm, Twitter in Instagram. Največ prijav v zadnjem času prihaja iz murskosoboškega območja.

"Primere še preiskujemo, zadeve preverjamo in zbiramo obvestila," je povedal Robert Bagar iz sektorja kriminalistične policije v Murski Soboti.

Mladi v času počitnic še več na spletu

Nadzirate svojega otroka? (Foto: iStockphoto) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Izsiljevalci se najpogosteje spravljajo na mladoletnike, ti pa v času šolskih počitnic še več časa kot med šolskim letom preživljajo ob računalnikih, mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih, zato je potrebna še večja pozornost.

Mladostnika pripravi do tega, da pokaže svoje intimne dele

Skupno vsem prijavljenim primerom je, da žrtev najprej potrdi "prijateljstvo" preko družabnega omrežja neznani osebi. Ta se običajno predstavi kot atraktivna ženska ali kot moški vrstnik. Po potrditvi prijateljstva neznana oseba, ponavadi z lažnim profilom pošlje nekaj zasebnih sporočil in nato predlaga, da se pogovarjata preko drugih spletnih omrežij, predvsem takih, kjer lahko komunicirata preko videa (npr. Skype). Neznana oseba z mladostnikom vzpostavi (lažno) zaupanje, nato pa izkoristi informacije, ki jih je dobila in mladostnika pripravi do tega, da pokaže svoje telo. 

Nekateri se pred kamero tudi samozadovoljujejo

"V skrajnih primerih, ki smo jih obravnavali, pa tudi do neposrednega samozadovoljevanja pred spletno kamero," pravijo na policiji. Neznanec oziroma neznanka to početje mladoletne osebe posname in ji posnetek predvaja. Sledijo zahteve. Od mladostnika zahtevajo še več takih posnetkov ali pa z grožnjo, da bodo gole posnetke objavili na spletu (forumih ali portalih, ki jih obiskujejo vrstniki) ali pa posredovali po pošti prijateljem ali celo staršem, zahtevajo denar.

Žrtve so tako dečki, kot deklice, skupna točka teh dejanj pa je izkoriščanje zaupanja, nevednosti in naivnosti mladoletnih oseb, v nekaterih primerih pa tudi že polnoletnih oseb.

Pornografija | Avtor: EPA EPA
Z zapor za šest let

Mariborsko sodišče je maja letos na šest let zaporne kazni obsodilo 23-letnika, ki se je pretvarjal, da je ženska in tako prišel do spornih fotografij mladoletnih fantov. Na Facebooku je ustvaril več profilov, v katerih se je izdajal za dekle tako, da je uporabil fotografije postavnih deklet, ki jih je našel na spletu. 

Navezal je stike z vsaj 17 fanti, osem jih je prepričal, da so se pokazali pomanjklivo oblečeni in jih posnel, kasneje pa tudi izsiljeval za denar. S tremi se je srečal v živo, med drugim s 13-letnikom, ki naj bi ga tudi spolno napadel.

Preberite:V zapor zaradi pridobitve spornih fotografij in izsiljevanja

Več kot je med prijatelji tujcev, večja je nevarnost

Večji nabor tako imenovanih prijateljev ima mladostnik, bolj mora varovati svojo zasebnost, še zlasti, če so med "prijatelji" osebe, ki jih ne pozna, opozarjajo na policiji. Tako mladostniki kot starši naj se seznanijo z nastavitvami glede zasebnosti. Seznanijo naj se tudi z možnostmi prijave nadlegovanj upravljavcu družabnih omrežij ali mikroblogerskih platform ter z možnostjo in načinom
blokiranja neželenih stikov.

Komunikacijo, ki se prične na način kot je opisan zgoraj, je treba prekiniti, stik pa blokirati (tudi, ko že pride do izsiljevanj). Spletna kamera  naj bo v času, ko se ne uporablja, izključena.
Policija starše poziva, naj z napravami, ki omogočajo njihovim otrokom obiskovanje svetovnega spleta ravnajo odgovorno. Otroke naj podučijo o varni rabi interneta, skupaj naj raziskujejo, se učijo ter pridobivajo izkušnje.

Pred objavo ali posredovanjem fotografij (svojih ali drugih) mora uporabnik dobro premisliti, namreč kar je enkrat objavljeno na svetovnem spletu, je praktično nemogoče izbrisati.

Če je vač otrok žrtev opisanega dejanja, ga ne obsojajte, marveč mu prisluhnite in pomagajte! Prijavo podajte na najbližji policijski postaji.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.