Slovenija
12 ogledov

Letos že tri žrtve med kolesarji

Kolesarji spadajo med šibkejše udeležence v cestnem prometu in so poleg pešcev n Žurnal24 main
V letu 2011 se je varnost kolesarjev na območju Policijske uprave (PU) Maribor bistveno poslabšala, saj so policisti obravnavali že 32 prometnih nesreč, v katerih so umrli trije kolesarji.

Lani je bila varnost kolesarjev na območju PU Maribor podobna kot leta 2009. Policisti so obravnavali 257 (280) ali 8 odstotkov manj prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je 1 (3) kolesar umrl, 21 (22) jih je bilo huje in 212 (230) lažje telesno poškodovanih.
 
"Glavni vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so bili neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilna stran in smer vožnje ter neprilagojena hitrost," pojasnjuje Bartolo Lampret, tiskovni predstavnik PU Maribor. "Kolesarji so bili povzročitelji 45 odstotkov prometnih nesreč. V 12 odstotkih so jih povzročili pod vplivom alkohola," dodaja.
 
Vožnja pod vplivom alkohola
Kolesarji so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Slaba polovica prometnih nesreč pa se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje.

"Zoper kolesarje so policisti lani na območju PU Maribor ukrepali 537-krat, najpogosteje zaradi vožnje pod vplivom alkohola, nepravilnosti na vozilu ter nepravilne strani in smeri vožnje," poudari Lampret. Glede na problematiko in večjo udeležbo kolesarjev v cestnem prometu bodo policisti PU Maribor med 9. in 15. majem izvajali poostrene aktivnosti za večjo varnost kolesarjev v cestnem prometu.

Opozorila policije: 
– Kolesarji morajo voziti po kolesarskih stezah povsod tam, kjer so te zgrajene. Voziti morajo po desni kolesarski stezi v smeri vožnje, na dvosmerni kolesarski stezi pa le po desni, v smeri vožnje.
– Kjer ni kolesarskih stez, lahko kolesarji vozijo le ob desnem robu ceste.
– Kolesarji morajo vedno (na cesti in na kolesarski stezi) voziti le drug za drugim.
– Med vožnjo kolesarji ne smejo spuščati krmila, dvigovati nog s pedalov, vleči ali potiskati drugih vozil, se pustiti vleči ali potiskati in prevažati predmetov, ki jih ovirajo pri vožnji.
– Na kolesu, ki za to ni posebej konstruirano, je prepovedano prevažati druge osebe.
– Tudi kolesarji med vožnjo ne smejo telefonirati, ne smejo biti pod vplivom alkohola, ponoči in v času zmanjšane vidljivosti morajo na kolesu uporabljati predpisane luči, seveda pa tudi za njih veljajo pravila svetlobnih prometnih znakov (semaforji).

Neupoštevanja navedenih pravil so v zakonu opredeljena kot kršitve, ki so sankcionirane z globo v višini od 40 do 300 evrov, za kršitve določb o alkoholu pa celo do 950 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.